Witam. Jestem początkujący w php. Zamierzam zrobić stronę w której z lewej strony będzie menu. Za pomocą jego wchodzę do odpowiedniej podstrony. W jednej z nich zamierzam zrobić aby po wyborze jednej opcji z menu (dziesiętny, binarny, szesnastkowy i ósemkowy) po prawej stronie wyświetlał się formularz w którym wpisujemy liczbę w odpowiednim systemie i otrzymujemy jako wynik tą liczbę w pozostałych systemach liczbowych. Z przeliczaniem systemów nie miałem żadnych problemów. Z wyświetlaniem strony w divie też nie. Ale schody się zaczęły gdy próbowałem to połączyć.
Przeliczanie systemu (tu na przykładzie dziesiętnego)
<?php if($_GET['liczba']){
$liczba = $_GET['liczba'];
print '<p id="aa">wprowadź liczbę w systemie dziesiętnym</p>'; print '<FORM ACTION="systemy.php" METHOD=GET>'; print '<input type="text" name="liczba">'; print '<input type="submit" value="Wyślij">'; }else{
print '<p id="aa">wprowadź liczbę w systemie dziesiętnym</p>'; print '<FORM ACTION="systemy.php" METHOD=GET>'; print '<input type="text" name="liczba">'; print '<input type="submit" value="Wyślij">'; }
?>
A umieszczanie stron w divie zawsze robiłem taką metodą (znaleziona gdzieś w internecie)
<div id="zawartosc">
<?php
if(isset( $_GET[ 'site' ] )){ include( $site );
}else{
echo'strona o podanym adresie nie istnieje'; }
}else{
echo 'Tutaj tekst wyświetlany gdy jeszcze nie włączyliśmy żadnej podstrony'; }
?>
</div>
oraz menu:
<dt class="prawe">Z systemu
</dt> <dd class="prawe"><a href="systemy.php?site=bin">dwójkowego
</a></dd> <dd class="prawe"><a href="systemy.php?site=oct">ósemkowego
</a></dd> <dd class="prawe"><a href="systemy.php?site=dec">dziesiątkowego
</a></dd> <dd class="prawe"><a href="systemy.php?site=hex">szesnastkowego
</a></dd>
Problem jest taki że gdy do formularza wpisuję liczbę to wyświetla się to co ma być wyświetlane przed wyborem podstrony
(w tym przypadku: "Tutaj tekst wyświetlany gdy jeszcze nie włączyliśmy żadnej podstrony")
Z góry dziękuję za pomoc