Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z prostą bazą
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lexmark
Witam wszystkih. Jestem początkujacy w tej dziedzinie a chciałem zrobic najprostrzą bazę danych w mysql przez php i iagle wyskakuje mi błąd - Parse error: syntax error, unexpected $end in C:\WebServ\httpd\index.php on line 13

skrypt wyglada tak:

<?php
$connect = mysql_connect("localhost", "root");
mysql_selet_db("mysql");
$people = "CREATE TABLE people
(people_id int(11) NOT NULL auto_increment,
people_fullname int(10) NOT NULL,
people_dist int(10) NOT NULL,
PRIMARY KEY (people_id)
);

$results = mysql_query($people);
?>

nie mam pojęia gdzie jest błąd i o co chodzi. Jesli ktokolwiek bedzie wiedzial to z góry dziekuje za pomoc. Byc moze to cos banalnego ale ja jestem poczatkujący. dodam tylko ze bazę i tabele w konsoli sql umiem zrobic jsli to cos pomoże tutaj
gigzorr
funkcja mysql_connect ma trzecia wartosc , którą jest haslo

ps. jesli dobrze widze to nie jest zamkniety " ? i nie mysql selet tylko select.
lexmark
poprawiłem - select, jesli chodzi o hasło to wiem ze jest ale nie wiem czt ma to jakies znaczenie ale podczas logowania przez konsole nie wpisuje go daje enten i przez - root spokojnie sie loguje. Nie bardzo wiem w ktorym miejscu jest ten brak - "

caly czas wyskakuje - Parse error: syntax error, unexpected $end in C:\WebServ\httpd\index.php on line 15

wydaje mi sie ze kod jest ok

chiałbym tylko dodać ze tworzenie bazy danych i tabeli w konsoli MySQL wychodzi bez problemu z tąd mam taki problem tutaj
gigzorr
wklej do pierwszego lepszego edytora i zobacz czego brakuje " przed srednikiem!
lexmark
wkleiłem do php WebPage Editor i nie pokazuje błędów. Moze to idiotycznie wyglada ale naprawde nie wiem gdzie jest błąd chociaz domyslam sie że chodzi o jakiś szczegół ?

dodam jeszze ze czasem podczas modyfikacji kodu wyskakuje błąd - Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in C:\WebServ\httpd\index.php on line 5

Przy kodzie w takiej postaci:

<?php
$connect = mysql_connect("localhost", "root");
mysql_select_db("mysql");
$people = "CREATE TABLE people (
people_id int(11) NOT NULL auto_increment,
people_fullname int(10) NOT NULL,
people_dist int(10) NOT NULL,
PRIMARY KEY (people_dist)
)";
$results = mysql_query($people)
?>

Nie wyświetla się nic tj. pusta strona Co zrobić żeby powstała tabela ? Bardzo proszę o pomoć
gigzorr
w panelu admina , zakladka sql wklej
  1. CREATE TABLE people (
  2. people_id int(11) NOT NULL auto_increment,
  3. people_fullname int(10) NOT NULL,
  4. people_dist int(10) NOT NULL,
  5. PRIMARY KEY (people_dist)
  6. );
  7.  
i sie stworzy?

ps. i tak sie nie stworzy , moge ci podpowiedziec , ze blad jest przy poeple_id int etc...
lexmark
1. Błedu nie ma w skrypcie. jesli jest to uprzejmie proszę napisać w którym miejscu ? wszystko przeanalizowalem i nie ma na pewno.

2. Nie da się stworzyć tabeli (MySQL) z poziomu PHP możną ją jedynie zamonotować juz gotową takze wszystko jasne...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.