Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobieranie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
user_php.pl
Mam problem z pobraniem wszystkich danych danych bazy. Dane w bazie wyglądają mniej więcej tak: dwie kolumny (id, number), gdzie number jest kluczem podstawowym.
Tak pobieram dane:
  1. $db = new mysqli('localhost', 'root', 'haslo', 'baza');
  2. if(mysqli_connect_errno()) {
  3. echo 'Błąd: połączenie z bazą danych nie powiodło się!';
  4. }
  5. $query = "SELECT number FROM tabela WHERE id=$id"; //$id jest pobierane z innej zmiennej
  6. $result = $db->query($query);
  7. $row = $result->fetch_row();
  8. $count = $result->num_rows;
  9. print_r($row);

Nie dostaję żadnych błędów (obsługa wszystkich błędów jest włączona). Liczba wierszy się zgadza (powinno być 5), natomiast pobiera "number" tylko z pierwszego rekordu. Gdzie pozostałe?
PawelC
A jak ma niby pobierać inne rekordy/numery, skoro masz warunek where? W takim wypadku pobierze Ci, tylko rekordy, które spełniają dany warunek, czyli id="coś_tam"
nospor
Dodatkowo brakuje pętli, w której pobierałbyś wszystkie zwrócone rekordy. Teraz pobierasz zawsze jeden rekord, nawet jesli zapytanie zwraca ci wiecej.
user_php.pl
Nie dopisałem tego szczegółu, mój błąd. W tabeli jest coś takiego
1 - jakas dana
1 - jakas dana2
1 - jakas dana3
1 - jakas dana4
1 - jakas dana5

1 <- id
jakasdana <-number
nospor
czyli brakuje ci pętli.
fetch_row() zwraca tylko jeden rekord. Masz to wykonac w petli by zwrocic wszystkie rekordy
Tu masz przyklady na petle:
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
dostosuj do siebie
user_php.pl
Jakaś podpowiedź, które linijki mam zapętlać?
nospor
Zajrzales w ogole do linka co ci podalem? Tam masz wszystko napisane. Nawet funkcje nazywają się podobnie - to już wystarczy analogicznie zrobic. Ludzie, pomyslcie czasami a nie po 10 sekundach walicie kolejnego posta!
user_php.pl
Ok, myślę że już to ogarnę. Dzięki.

Spokojnie, napisałem tego posta, jak jeszcze nie było Twojej odpowiedzi winksmiley.jpg Dziękuję ślicznie jeszcze raz smile.gif
nospor
Cytat
Spokojnie, napisałem tego posta, jak jeszcze nie było Twojej odpowiedzi
Gdyby tak było, to Twoj post by się pojawił nad moim a nie pod tongue.gif
Co innego gdybys napisał "zacząłęm pisac tego posta jak jeszcze nie było Twojej odpowiedzi..." to wtedy bym się z Tobą zgodził winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.