Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Background - regulowanie położenia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wujek2009
Cześć.

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość regulowania położenia background obrazkowego?, przejdę do kodu; może jaśniej się zrobi ;-)

1. div.menuTOPBar a { background: url('../img/topArrow.png') 0px 0px no-repeat; }
  2.  
  3. /* dla: <a href="" title="">Zwykly odnosnik</a> */

Przed tekstem "Zwykły odnośnik" ma pojawić się 'topArrow.png' - i pojawia się, tylko że obrazek jest za blisko napisu, stąd chciałbym się spytać czy jest możliwość regulowania odstępu? Na paru witrynach widziałem, że 0px 0px te wartości są dynamiczne (nawet są na minusie), ale gdy dam -15px 0px w ogóle nie wyświetla się obraz.

Czy jest możliwość wyregulowania obrazu, aby nie był zbyt blisko tekstu?
PS. Wiem, że można to w inny sposób po prostu dać IMG SRC przy odnośniku A HREF, ale chciałbym się dowiedzieć czy można za pomocą CSS uzyskać podobny efekt?
kamil4u
Jest dokładnie tak jak piszesz, trzeba pozmieniać 0px 0px wartości, tylko, że jak dasz px na "-" to one się jak gdyby schowają za element. Spróbuj nadać inne wartości to powinno Ci się to udać.(nie jestem pewien, ale może trzeba dodać display: block; dla <a> - ale to tylko przypuszczenia, musiałbyś spr. w Google).
zimnydave
jeśli chcesz aby ten obrazek topArrow.png (domyślam się że to jakaś strzałka) był przy odnośniku to użyj listy wypunktowanej.

np.

1. <ul>
  2. <li><a href='#'>odnosnik 1</a></li>
  3. <li><a href='#'>odnosnik 2</a></li>
  4. <li><a href='#'>odnosnik 3</a></li>
  5. </ul>

do tego css

1. ul
  2. {
  3. list-style-image:url("./adres/obrazka/topArrow.png");
  4. }

obrazek możesz oczywiście później jeszcze spozycjonować względem odnośników i odwrotnie np w ten sposób (zmieniasz 15 px na odleglosc jaka chcesz):

1. a
  2. {
  3. margin:0 0 0 15px;
  4. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.