Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: operacja na kilku tabelach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Papub
witam serdecznie. Mam 2 tabele
w jednej id_artykulu, id_podstrony, artykul a w drugiej id i podstrona.

w funkcji jest zapytanie. Argument funkcji to nazwa podstrony. Czyli tabela druga kolumna podstrona.
Jak wykonać 1 zapytanie aby pobrać ten artykuł który ma id taki sam jak id w tabeli drugiej.

No ale żeby wziąć id z tabeli drugiej mając argument czyli nazwę podstrony mysiałbym wykonać zapytanie w poszukiwaniu tego id. Gdy otrzymam id zrobić drugie zapytanie co wyciąga ten artykuł gdzie id_podstrony=id. Muszę wykonywać 2 zapytanie czy może da to się wszystko załatwić w jedym?
lord2105
da się to załatwić ale tak nakręciłeś, że nie rozumiem do czego zmierzasz haha.gif
Papub
no w sumie może i masz racje smile.gif Powiem inaczej. Tabela artykuly, tabela struktura_strony. Jedyne co łączy te dwie tabele to to że pierwsza tabela ma id_podstrony i druga tabela ma id_podstrony.
Mam funkcję która pokazuje artykul dla danej podstrony. Ale do funkcji jest dostarczona nazwa podstrony nie jej id. Czyli najpierw bym musiał wyciągnąć id podstrony z tabeli struktura strony który odpowiada argumentowi funkcji. Czyli wyciągnij id np. podstrony kontakt. Potem zapytanie drugie. Wyciągnij artykuł gdzie id podstrony jest równe id_podstrony z tabeli struktura strony. Wykonałem 2 operacje na bazie a nie wiem czy by można było wykonać tylko jedno zapytanie.
lord2105
  1. SELECT artykuly.*,struktura.* FROM artykuly,struktura WHERE struktura.id = artykuly.id

Nie wiem czy dobrze cie zrozumiałem
Papub
przy takim zapytaniu wyciągnie z bazy wszystkie artykuly dla wszystkich podstron. Ja chce do jednej podstrony której mam nazwę ale nie id.
lord2105
a co za problem dopisać kawałek?

1. SELECT artykuly.*,struktura.* FROM artykuly,struktura WHERE struktura.id = artykuly.id && artykuly.nazwa = '$moja_nazwa'
Papub
hmmm myślenie mi się wyłączyła chyba tongue.gif
banalne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.