Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql na stronie a licencja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
doomink
Witam,
wiem że temat był wałkowany ale nigdzie nie znalazłem konkretniej i aktualnej odpowiedzi...
Posiadam firmę (działalnośc komercyjna), na stronie jest katolg firm (odwiedzający np wpisuje miasto i pojawiają mu się firmy z miasta). Technicznie skrypt php formułuje zapytanie sql do bazy mysql. Czy jeśli wykupie hosting na np nazwa.pl itd który oferuje mysql muszę jeszcze płacic za jakąś licencje itd czy nie??
Serdecznie dziękuję za odpowiedz i wyjaśnienie wątpliwości.
devnul
nie musisz. analogicznie jak wykorzystujesz te technologie komercyjnie. Co innego jakbyś chciał oprzeć się na mysql (zmodyfikowanym) i sprzedawać go razem ze swoim produktem to byś był zobowiązany do przekazania źródeł swoim klienom wraz z binarkami
doomink
dziękuje za odpowiedz, bo właściwie ja nie sprzedaje wougle oprogramowania. Płatne jest jedynie umieszczenie w bazie, tz to że firma jest w katalogu i każdy wchodząc na strone może ją znależć, czyli rozumiem ze wtedy mnie nie interesuje licencja mysql tylko odpowiedzilnośc za to spadaa na firme hostingowąquestionmark.gif
devnul
Cytat
dziękuje za odpowiedz, bo właściwie ja nie sprzedaje wougle oprogramowania. Płatne jest jedynie umieszczenie w bazie, tz to że firma jest w katalogu i każdy wchodząc na strone może ją znależć, czyli rozumiem ze wtedy mnie nie interesuje licencja mysql tylko odpowiedzilnośc za to spadaa na firme hostingowąquestionmark.gif

OMG - trzymanie danych w bazie nie ma z tym związku - odpowiedzialność nie spada na nikogo bo nie modyfikujesz silnika bazodanowego i nie sprzedajesz/udostępniasz go nikomu. Możesz za darmo zupełnie bezpłatnie korzystać z baz stworzonych w mysqlu na dowolnej platformie niezależnie od tego czy pobierasz opłaty za przechowywanie tam tych danych czy też nie. To tak jakby producent darmowego edytora tekstu chciał od Ciebie pieniędzy za każdy wyedytowany w nim dokument. I tak w ogóle to: GPL - licencja na jakiej rozpowszechniany jest mysql
doomink
wielkie dzięki, też tak myślałem tylko jednak gdzieś przerczytałem że gpw nie obejmuje komercji a jednak udostępnianie danych to już jest komercja....
Czyli firma np typu PanoramaFirm nie musi mieć żadnej licencji tylko może do woli korzystać z mysql'a??
devnul
zarabiają na udostępnieniu usługi opartej o darmowe otwarto źródłowe oprogramowanie a nie na zmodyfikowanym kodzie którego nikomu nie udostępniają, jeśli zmodyfikowali by kod silnika i sprzedali go lub udostępnili jako binarka to musieliby udostępnić również źródła - tyle mówi gpl - a czy zarabiasz zna tym czy nie to już jest tylko Twoja sprawa i nikomu nic do tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.