Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co wykorzystano przy budowie takiego kreatora?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
sebap123
Witam

Od dłuższego już czasu próbuje zrobić edytor internetowy do tworzenia kartek do druku. Ma w nim być możliwość pozycjonowania tekstu, dodawania go, jak i obrazków, skalowania ich i zapisywania wszystkiego. Wiem, że to może brzmieć jak jakiś projekt z pracy, ale tak nie jest. Jest to moje czysto hobbystyczne zadanie.
Początkowo próbowałem wykorzystać Flasha i ActionScript. Wykorzystałem funkcję pobierającą na serwer obrazy, udało mi się wpisywać i przemieszczać tekst, jednak w momencie kiedy przyszło do skalowania obrazów i zapisu wszystkiego (chciałem zapisać to przy pomocy biblioteki AS do PDF) to wszystko runęło.
Miało to wyglądać mniej więcej tak jak na tej stronie:
http://www.fajneupominki.pl/koszulkomat.html

Niedawno znalazłem to:
http://www.edruk24.com/engineV5.asp?cat=93...;id=-2009187704
Na tej stronie je4st też projektant, działa tak jak zaplanowałem, jednak nie jest on wykonany przy pomocy Flasha.
Dlatego mam własnie pytanie, co to jest? Ja jedynie podejrzewam, że jest to jQuery, ale pewności nie mam. Jeśli tak jest to który ze składników został tam m.in. wykorzystany, bo jakoś mam problemy z rozłożeniem tego sobie na czynniki pierwsze.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
jcubic
eDruk24 używa:
dom-drag.js (http://www.dynamicdrive.com) jakiś skrypt do wykrywania wersji flasha (nieistotny)

dodaje też flasha z poziomu javascript-u ale tylko do wyświetlenia żaby op prawej stronie nagłówka.
a resztę napisali ręcznie bez żadnych bibliotek, czysty javascript (masakra). a po stronie serwera ASP.

Ale łatwiej można by to zrobić z JQuery + JQuery UI + pluginy + Ajax (JSON-RPC) + php

Na pewno lepiej by działało i lepiej wyglądało.

W JQuery UI są takie rozszerzenia jak Draggable i Resizable (na stronie JQuery UI jest demo z wykożystanie rozszeczalnego textarea, można ustawić przezroczyste tło i masz to samo, można też użyć obrazków png żeby miały przezroczyste tła jak na fajneupominki.pl) do tego można dodać upload plików przez ajaxa np. ajaxupload (po stronie serwera odpowiednio zmniejszyć aby wyświetlić na stronie) i wykorzystać jcrop do kadrowania zdjęć i color picker do wybierania kolorów, można też dodać edytor WYSWIG. Do kompozycji gotowych kartek (po stronie serwera) po uzyskaniu wszystkich danych od użytkownika można by generować svg (który można łatwo skonwertować do pdf czy ps), jeśli nie ma takiej biblioteki w php to można by taką napisać i udostępnić na licencji open source, co samo w sobie było by fajnym pomysłem.
wookieb
Cytat(sebap123 @ 14.09.2010, 13:36:00 ) *
jednak w momencie kiedy przyszło do skalowania obrazów i zapisu wszystkiego (chciałem zapisać to przy pomocy biblioteki AS do PDF) to wszystko runęło.

Nie pamiętam jak tam biblioteka do pdf-ów w as ale obrazek bez problemu możesz wysłać do serwera a stamtąd zrobić z nim co chcesz.

Odradzam wszelkie próby tworzenia jakichkolwiek bardziej zaawansowanych UI edytorów itd w javascriptcie ponieważ
a) jquery jest crossbrowser z nazwy - Ie ma to w dupie i wiele razy zdarzy się sytuacja, że właśnie na nim coś nie będzie działać a broń boże ktoś skorzysta z jeszcze innej przeglądarki. A jak chcesz to robić w canvasie to zacznij od modlitwy.
cool.gif obsługa czcionek jest po prostu boska we flashu (a widzę, że będziesz ich potrzebować)
c) js performance vs flash performance .... bez komentarza
d) Flash natywnie obsługuje masę operacji matematyczno graficznych ułatwiające tworzenie właśnie takich edytorów.
sebap123
Po pierwsze wielkie dzięki za odpowiedź. No i mam to czego nie lubię, czyli dwie szkoły smile.gif Teraz trzeba postanowić co wykorzystać, chociaż mi cały czas o wiele ciekawszy i bardziej "rozwojowy" wydaje się Flash. Tylko muszę coś z ta głupią biblioteką zrobić.

P.S.
Jak by ktoś kto się dobrze zna na Flashu i AS zechciał spojrzeć na mój kod i go popoprawiać (chociaz przyznaję, że jest on nieco pozaśmiecany po setkch prócool.gif to będę wdzięczny smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.