Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dynamiczna tabela z określonymi polami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Despero
Szukam wskazówki jak rozwiązać następujący problem. Otóż chodzi mi o dynamiczne budowanie tabeli z danymi które chcę wyciągnąć z bazy i przy okazji, np. tabela składa się z 40 pól, raz będę chciał zbudować tabelę z 5 kolumnami, a raz z 15 w zależności jakie dane chcę pobrać. Podpowie ktoś jak to rozwiązać?
nospor
Moze opis problem dokładniej, może na jakimś konkretnym przykładzie.

Jeśli zaś chodzi ci o zbudowanie tabelki w html w php to za bardzo nie wiem w czym masz problem. Skoro wiesz ile danych/kolumn będziesz z bazy wyciągał to tym bardziej wiesz jak masz zrobić tabele w html
Despero
Cytat(nospor @ 8.09.2010, 13:31:31 ) *
Moze opis problem dokładniej, może na jakimś konkretnym przykładzie.

Jeśli zaś chodzi ci o zbudowanie tabelki w html w php to za bardzo nie wiem w czym masz problem. Skoro wiesz ile danych/kolumn będziesz z bazy wyciągał to tym bardziej wiesz jak masz zrobić tabele w html

Mam w bazie tabelę "pracownik" w tej tabeli jest 40 pól z danymi pracownika i innymi pierdółkami i teraz chcę sobie dopisać funkcjonalność generowania danych na podstawie uprzednio założonych kryteriów. I tak raz muszę wyciągnąć dane:

Możliwość A
1. Imię 2. Nazwisko 3. Pesel 4. Stanowisko

Możliwość B
1. Imię 2.Nazwisko 3.Telefon służbowy 4. ilość dni urlopu 5. ilość urlopów na telefon.

Mając wybrany zakres danych A lub B chcę zbudować zwykłą tabelkę z tylko tymi wartościami, a nie z 40 jak mam do tej pory winksmiley.jpg Takich kombinacji może być bardzo dużo. Potem będę chciał to sobie wydrukować, ale to już banał.
nospor
no ok. Skoro masz zdefiniowane zakresy to masz w nich jakie bedziesz wyswietlal kolumny.
Skoro masz jakie bedziesz wyswietlal kolumny to jaki masz problem z tabelą? Przepraszam, nie rozumiem problemu. Pokaz moze co już zacząłes pisac i jaki masz problem w kodzie.
wookieb
Czy znasz zapytanie JOIN i wiesz co to normalizacja?
Despero
Cytat(nospor @ 8.09.2010, 13:46:16 ) *
no ok. Skoro masz zdefiniowane zakresy to masz w nich jakie bedziesz wyswietlal kolumny.
Skoro masz jakie bedziesz wyswietlal kolumny to jaki masz problem z tabelą? Przepraszam, nie rozumiem problemu. Pokaz moze co już zacząłes pisac i jaki masz problem w kodzie.

Widzę że kręcę niezły czeski film winksmiley.jpg

Otóż chodzi mi o to jak to zrobić od strony php czyli czy na instrukcjach warunkowych czy w inny sposób.
nospor
No jesli te zakresy masz w jakiejs tablicy php to wystarczy ze się odwolasz do elementu tablicy i pobierzesz wlasciwą ilosc kolumn
Despero
Cytat(nospor @ 9.09.2010, 14:12:50 ) *
No jesli te zakresy masz w jakiejs tablicy php to wystarczy ze się odwolasz do elementu tablicy i pobierzesz wlasciwą ilosc kolumn

Tylko nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
Suh
Na początku z jakiejś listy (np. checkbox) wybierasz te kolumny, które chcesz wyświetlić. Po ich wybraniu wiesz ile ich będzie oraz które konkretnie to są.
Potem mając informacje o ilości kolumn tworzysz odpowiednio "szeroką" tabelę, a znając ich nazwy odwołujesz się do bazy danych i wyciągasz interesujące Cię dane. Mając dane - zapełniasz utworzoną tabelkę. Tyle.

Nazwy kolumn pobierasz np. w ten sposób
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.