Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Edycja pola z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
solari
Witam serdecznie,
zmagam sie z bardzo trywialnym problemem.Mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Obecnie tworze sobie sklep w OSCommerce. Musiałem dodac dodatkowe pole do tabeli ORDERS_STATUS_HISTORY.Pole to nazywa sie nr_faktury. Problem polega na tym ze chcialbym je móc edytowac. Niestety nie mam pojecia jak napisac inputa który po wpisaniu danych i kliknieciu aktualizuj wysłał by te dane do odpowiedniego pola. Prosiłbym o pomoc.
Ramzaa
przecież to jest proste polecenie UPDATE, a robisz to tak: pobierasz wartość z inputa, oczywiście używając do tego ($_POST), następnie robisz prościutkie zapytanie, które wygląda tak:

1. UPDATE `nazwa_tabeli` SET `nazwa_pola1` = 'wartosc_pola1' WHERE [warunek]

I proszę bardzo smile.gif
solari
mozesz to jakos jeszcze przejsrzysciej w kodzie opisac ? ;] musze wysłac dane do tabeli ORDERS_STATUS_HISTORY do pola nr_faktury gdzie orders_id = '" . (int)$oID . "'"
QoooQ
selectem pobierasz dane dla ID interesujacej ciebei faktury , wstawiasz te dane do formularza w html ,
po wysłaniu formularza robisz zapytanie:

1. UPDATE `ORDERS_STATUS_HISTORY` SET `nr_faktury` = $_POST['wartosc z formularza']' WHERE `orders_id` = '$id_dla_ktorego_chcesz_edytowac'
solari
nadal mało rozumiem, na prawde nie znam sie za bardzo na tym.
porpsosiłbym o jakis kod czy cos, chciałbym tylko zeedytowac wybrane pole nic wiecej smile.gif
bastard13
A może pokażesz co sam napisałeś i na tym wytłumaczysz co jeszcze jest niejasne, ponieważ całe rozwiązanie już masz wyżej.
solari
cos słabo dzisiaj czaje

1.  
  2. $faktura_query = tep_db_query("select nr_faktury from " . TABLE_ORDERS_STATUS_HISTORY . " where orders_id = '" . (int)$oID . "'");
  3. $faktura = tep_db_fetch_array($faktura_query);
  4. $nr_faktury = $faktura['nr_faktury'];
  5.  
  6.  

mam takie cos, jak napisac inputa i przycisk ktory po nacisnieciu wysle dane dokladnie do tego samego pola do ktorego sie przed chwila odwolalem? Moze poprosze o jakis kod bo na prawde słaby w te klocki jestem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.