Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SKRYPT] PGbook
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Lion_87
Oddaje pod ocenę mój skrypt komentarzy PGbook jak i stronę www.pgbook.pl i czekam na wasze opinie.

www.PGbook.pl

cniak
krótko: "layout profesjonalny i przejzysty, strona z przyszloscia"
Pilsener
Bardzo kiepski PHP połączony z html i css, koncepcja od początku błędna, choćby:
  1. $pg_lang['again'] = "Oddałeś niedawno komentarz.";
  2. $pg_lang['clone'] = "Pola nie mogą składać się z samych spacji.";
  3. $pg_lang['fill'] = "Pola muszą być uzupełnione.";
  4. $pg_lang['much'] = "Za duzo znaków w jednym z pól !!!";
- pliki językowe. Jak sobie wyobrażasz dać to do tłumaczenia czy pracować na tym? Trzeba znać nazwy poszczególnych zmiennych by z tego korzystać czy coś dodać, nie warto wynajdywać koła na nowo - lepiej używać standardów.

1. if($vote==1){
  2.  
  3. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
  4. $pg_sql="insert INTO pg_vote VALUES('$to', '+1', '$ip')";
  5. $pg_sql_E = mysql_query($pg_sql);
  6.  
  7. echo '<span style="color:lime;">+1</span>';
  8.  
  9. }else{
  10.  
  11. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
  12. $pg_sql="insert INTO pg_vote VALUES('$to', '-1', '$ip')";
  13. $pg_sql_E = mysql_query($pg_sql);
  14.  
  15. echo '<span style="color:red;\">-1</span>';
  16.  
  17. }
  18.  
  19. }
  20.  
  21. }else{
  22.  
  23. echo "Error";
  24. }
- po co ciągle set names? I po co co chwilę "echować" coś na ekran? Po to są zmienne, by na nich pracować, odbieramy dane, generujemy zmienne, łączymy je z html i wysyłamy do przeglądarki - taka jest logika aplikacji www, jak mam użyć takiego skryptu w swoim projekcie jak on mi coś echuje ciągle? I ten "Error" już nie tłumaczysz?

Lepiej od razu nabrać dobrych nawyków i na początek choć oddzielić PHP od HTML (system szablonów polecam, prosty lub popularny) oraz przestawić się na myślenie algorytmiczne a nie skryptowe i podzielić kod funkcjonalnie.
Ramzaa
Cytat(SHiP @ 1.09.2010, 15:35:53 ) *

Zadziwiasz mnie winksmiley.jpg

Jeśli chodzi o grafikę - mi się nie podoba, może i jest przejrzysta, ale czegoś mi w niej brakuje. Jednak głównie się skupiłem na samym skrypcie prezentowanym przez stronę i szczerze mówiąc doznałem szoku, gdy tylko zobaczyłem "<?", w plikach php. To od razu zniechęciło mnie do dalszego analizowania strony.
Lion_87
Cytat
doznałem szoku, gdy tylko zobaczyłem "<?", w plikach php.

Wytłumacz mi to Ramzaa jeśli możesz.

Cytat

Ty ..Ty...Ty....
Dzięki SHiP smile.gif
Ramzaa
nowe wersje php "nie obsługują" już tego znacznika, a bynajmniej nie odczytują tego jako skrypt php, choć mogę się mylić, ale samo używanie <? zamiast <?php bez żadnego zastosowania (o ile się nie mylę) jest mało... profesjonalne? i wygląda nie najlepiej. Poza tym u mnie na xamppie, z najnowszą wersją php, Twoja aplikacja by nie zadziałała, bo zamiast zparsowanego skryptu, otrzymał bym kod php w html.
SHiP
@Ramzaa: w php.ini jest opcja którą włącza/wyłącza short_tags dlatego powinno się tego unikać. Zawsze może się znaleźć serwer, który ma to wyłączone.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.