Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pliki PHP includowanie i ukrycie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ReBeLs513
Witam!
Robię hiszpańskojęzyczną stronę internetową... i mam problem w PHP.
Stronę mam podzieloną na 5 części:
- nagłówek,
- lewe menu,
- środek,
- prawe menu,
- stopka.
Każda część (prócz środka) jest includowana. I teraz tak... Jakie prawa nadać, aby tylko skrypt PHP mógł includować wymienione wyżej części strony
a zwykły użytkownik po wpisaniu w przeglądarce pliku, który został includowany miałby pustą stronę?... Wiem, że jest coś takiego, jednak nie było to opisane
zelu
Przenieś pliki ponad public_html.

Ewentualnie w głównym pliku ustaw jakąś stałą za pomocą define( 'STALA' ) i w każdym pliku, w którym nie chcesz mieć dostępu z zewnątrz ją sprawdzaj.
  1. defined('STALA') or die( 'Brak dostepu');

Pozdro
erix
Albo wrzucić pliki do jakiegoś katalogu i w środku htaccess:
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. deny from all
[APACHE] pobierz, plaintext
ReBeLs513
Erix, wtedy plik w ogóle się nie wczyta... już przez htaccess próbowałem
erix
Cytat
Każda część (prócz środka) jest includowana. I teraz tak... Jakie prawa nadać, aby tylko skrypt PHP mógł includować wymienione wyżej części strony

Przecież PHP bez problemu dołączy; dyrektywy w htaccess są tylko dla serwera, musiałeś coś pomylić; robiłem tak setki razy i działa.

Chyba że miałeś na myśli coś innego, a opisałeś coś innego.
ReBeLs513
Cytuję:
"Każdy z wymienionych plików PHP ma zabezpieczenie i można go tylko wczytać do szablonu. Wywołując plik w przeglądarce np. http://twojastrona.pl/include/stopka.php zobaczymy białą stronę."- o takie zabezpieczenie mi chodzi... Tylko niestety ono nie zostało opisane a przez htaccess dużo zabawy byłoby z tym wczytywaniem..
erix
Dlaczego? Nawet nie będziesz musiał tykać tych plików, ew. tylko ścieżki w include'ach podrasować.

Wrzuć te pliki "niewidzialne" dla reszty do jakiegoś katalogu, obok podana przeze mnie zawartość htaccess i ma hulać.
ReBeLs513
a jak mam jave script:
"<script src="JS/parent.js"></script>"
Jak zablokuję podgląd plików js to php wczyta mi do kodu zawartość tego pliku a nie "<script...></script>"

Nie ma jakichś chmodów do tego?
erix
Oprócz czytania, warto jeszcze włączać samodzielne myślenie
Cytat
Albo wrzucić pliki do jakiegoś katalogu

czy wspomniałem, że i pliki JS również do niego wrzucasz?

Cytat
Jak zablokuję podgląd plików js to php wczyta mi do kodu zawartość tego pliku a nie "<script...></script>"

A po polsku?
ReBeLs513
Chcę, aby w źródłe było <script src="JS/parent.js"></script>
Jeśli zrobię tak, jak piszecie to będę musiał w PHP podać ścieżkę do js a zależy mi tylko na tym, aby na stronie było wczytywane wszystko pod warunkiem, że ktoś nie wprowadzi pełnego adresu do pliku... I temu pytam, czy można to zrobić na chmodach...
erix
Cytat
I temu pytam, czy można to zrobić na chmodach...

Przecież wtedy nic nie odczyta...

Cytat
Jeśli zrobię tak, jak piszecie to będę musiał w PHP podać ścieżkę do js a zależy mi tylko na tym, aby na stronie było wczytywane wszystko pod warunkiem, że ktoś nie wprowadzi pełnego adresu do pliku...

I w czym widzisz problem...? Bo ja nie widzę. Chyba że mam coś kiepskie rozumienie języka polskiego albo przenosisz swoje myśli na klawiaturę nie w pełni każąc nam się domyślać, co Ci się urodziło.

Opisz po ludzku problem, z uwzględnieniem wszystkich zmiennych, a nie tylko kawałka. To Tobie ma zależeć na rozwiązaniu problemu, nie nam.
ReBeLs513
ale ja nie chcę odwoływać się do pliku jpg przez PHP, bo strona jest trochę rozbudowana.. I w każdym pliku to samo musiałbym robić:/ kolejny problem.. Zablokuję dostęp do plików mp3 i znowu muszę inne odwołanie robić przez PHP, bo na stronie nie przeczyta. Choć w plikach mp3 jest w ogóle problem.. Ok, temat do zamknięcia, zobaczę jak to bd z tym PHP, choć szukałem innego rozwiązania.
zelu
Chwila, nie wiem czy nie mijamy się z tematem. Tobie chodzi o to, żeby nie można było podejrzeć plików JS czy tylko PHP? Jeżeli PHP to podaliśmy Ci 3 sposoby i żadne chmody tu nie pomogą. A jeżeli chcesz zabronić wyświetlania JS to jest to niemożliwe.

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.