Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wstawianie zmiennej w sktypt MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamil-s
Witam,
jak wstawić zmienną w kod:
  1. $zapytanie = 'CREATE TABLE nazwa (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), imie char(30), PRIMARY KEY(id))';

Ja zrobiłem tak:

1. $zapytanie = 'CREATE TABLE $prefiks._users (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), imie char(30), PRIMARY KEY(id))';

ale też nie działa więc zrobiłem tak:
  1. // dodałem 'users' do $prefiks i wstawiłem to w zmienną $tabela
  2. // teraz $tabela = "php_users"
  3. $zapytanie = 'CREATE TABLE $tabela (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), imie char(30), PRIMARY KEY(id))';
  4.  

to powstała tabela ale o nazwie
Cytat
$tabela

a nie
Cytat
php_users

próbowałem z .. i "" i '' ale to nic nie daje.
daję punkciki za pomoc.

I z góry dzięki.
phpion
Cytat(kamil-s @ 6.08.2010, 11:42:37 ) *
daję punkciki za pomoc.

Daruj sobie takie wstawki i poczytaj to http://phphowto.blogspot.com/2006/12/conca...te-strings.html
kamil-s
ok . to w normalnym skrypcie, ale w tej części kodu wstawia się tekst bez '' a jak wstawiam zmienną tak jak należy to traktuje mi jako text
phpion
A ten twój jest nienormalny? Zamień ' na " i zobacz czy zadziała. Jeśli nie to wklej swoje aktualne rozwiązanie.
kamil-s
Działa, zmieniłem z:
  1. $zapytanie = 'CREATE TABLE $tabela (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), imie char(30), PRIMARY KEY(id))';

na:
  1. $zapytanie = "CREATE TABLE $tabela (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), imie char(30), PRIMARY KEY(id))";

Dzięki
thek
Zacznij faktycznie od nauki obsługi stringów. Równie dobrze mogłeś dać:
  1. $zapytanie = 'CREATE TABLE '.$tabela.' (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), imie char(30), PRIMARY KEY(id))';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.