Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak osiągnoć dany efekt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uki0008
Już tłumaczę o co chodzi.
Mianowicie chce by po kliknięciu w jakiś odnośnik tworzyła się tak jak by podstrona z adresom o jego nazwie.

Tzn mam Stronę

xxx.pl i na niej odnośnik gdy go kliknę to otrzymuję następującą podstronę xxx.pl/odnośnik/

Podobny efekt jest np na stronie klubbers.pl gdy kliknie się w jakąś nazwę pliku muzycznego.
Z góry dzięki za pomoc.
MWL
O co w ogóle Ci chodzi, przeczytaj to co napisałeś i napisz to jeszcze raz...
erix
Ramkowanie?
Damonsson
O to Ci chodzi? Header ("location:
gorden
hmm... może o to Ci chodzi?

załóżmy że formularz jest w głównym katalogu, w np. index.php
  1. <?
  2. if(isset($_POST['dodaj'])) { //jesli wcisnieta submita, sprawdzimy ten kod
  3. if(file_exists("./$nazwa/index.php")) { //jesli istnieje juz taka strona, pokazemy blad
  4. echo"Niestety, taki plik już istnieje."; }
  5.  
  6. $nazwa = $_POST['nazwa']; //zmienna z posta
  7. $oldumask = umask(0);
  8. mkdir($nazwa, 0777); //utworzenie katalogu o nazwie wpisanej w formularzu i nadanie chmodu 0777
  9. umask($oldumask);
  10. $fp = fopen("./$nazwa/index.php", "w+");
  11. fwrite($fp, "<?
  12. echo\"Oto nowo utworzona strona o nazwie $nazwa !\";
  13. ?>"); //to polecenie stworzy dodatkowo plik, który wyświetli podaną wyżej treść.
  14. echo"Strona o nazwie $nazwa utworzona, <a href=\"./$nazwa/\">kliknij aby ją zobaczyć.</a>"; }
  15. ?>
  16.  
  17. <!-- jeśli nie kliknięto jeszcze submita, ukaże się formularz -->
  18.  
  19. <form action="index.php" method="post">
  20. Wpisz nazwę pliku: <input type="text" name="nazwa">
  21. <input type="submit" name="dodaj" value="Stwórz!">
  22. </form>

w ten sposób stworzymy stronę:
www.nazwastrony.pl/nazwa i www.nazwastrony.pl/nazwa/index.php
(obie wymagane)
//poprawiłem dwa błędy, u mnie działa.
krispak
Pewnie chodzi o mod rewrite.. przynajmniej tak w 99,9% (tongue.gif) jest na klubbers.pl
uki0008
Hmm może rzeczywiście źle to napisałem
Chodzi o to że
Chce osiągnąć podobny efekt jak na tej stronie
Tzn mam pliki mp3 powiedzmy 20 na 1 stronie i gdy kliknę w jakiś to otwiera mi się tak jak by strona z informacjami o tym jednym utworze.
gorden
Cytat(uki0008 @ 5.08.2010, 17:00:09 ) *
Hmm może rzeczywiście źle to napisałem
Chodzi o to że
Chce osiągnąć podobny efekt jak na tej stronie
Tzn mam pliki mp3 powiedzmy 20 na 1 stronie i gdy kliknę w jakiś to otwiera mi się tak jak by strona z informacjami o tym jednym utworze.

no to zrób to na podstawie skryptu który Ci podałem. formularz to będzie dodawanie mp3 i danych o nim, a plik stworzy się sam z informacjami i plikiem podanymi w formularzu... to jest bardzo proste, większość podałem Ci w moim kodzie wyżej
krispak
Ja bym ci radzil zrobic za pomoca mod rewrite. Zapewne masz w tej chwili jakies przejscie do strony o danym utworze.
Bedziesz mial wowczas zamiast linku w postaci utwor.php?id=1 np utwor/jakis-tam-tytul-utworu/

Podaj/pokaz jakie masz odwolania w linkach to pomoge z mod rewrite.

Pozdrawiam
thek
Murowany mod-rewrite w postaci pobierz/id_pliku_w_bazie/tytuł_i_inne_takie_z_bazy/ który kieruje na jakiś określony plik w stylu pobierz.php?id=id_pliku_w_bazie
uki0008
Cytat(krispak @ 5.08.2010, 17:24:50 ) *
Podaj/pokaz jakie masz odwolania w linkach to pomoge z mod rewrite.

W tym momencie mam zrobione tak iż odnośnik prowadzi do pliku na hostingu zippyshare.com

Pomoże ktoś z tym?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.