Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kłopot z zaprojektowaniem bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
trueballer
Witam!

Zabrałem się za stworzenie "internetowego organizera spotkań". Chodzi o to, że jedna osoba planuje spotkanie, wybiera listę osób, które chce na nim widzieć, następnie do tych osób są wysyłane maile o propozycji spotkania i te osoby mogą zaakceptować bądź odrzucić propozycję spotkania. Każda z osób, która jest zaproszona na to spotkanie musi widzieć listę osób zaproszonych oraz ich "status" - zaakceptowane, niezweryfikowane, odrzucone. I teraz tu pojawia się problem - jak zaprojektować bazę danych do takiego wyświetlania się danych? Osób zaproszonych może być 15, ale może być to też tylko jedna osoba. Jak zdefiniować taką tabelę?

Pozdrawiam.
erix
Relacja jeden-do-wielu + zwykły count.
trueballer
Dzięki za szybką odpowiedź. Mimo to jak dla mnie za mało konkretnie. Po co tutaj count?
erix
Sory, pokiełbasiła mi ta liczba 15 w myśleniu. winksmiley.jpg

Co za mało konkretnie? Robisz wydarzenie (tabela), ono ma ID, do tego druga tabela z zaproszeniami. Zwykły JOIN z warunkami sprawdzającymi, czy przyjęli zaproszenie, czy nie. Prościej się nie da. tongue.gif
trueballer
Dzięki wielkie. Tak proste że aż na to nie wpadłem. Proszę jeszcze nie zamykać tematu, w razie gdyby pojawiły się jakieś problemy będę pisał.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.