przygotowałem bazę w której umieszczone zostaną dane uczestników pewnej imprezy. Kierowałem się zasada modularnosci, wiec ostatecznie wyszło mniej więcej tak:
tabela uczestnika: id, imię, nazwisko, funkcja, wiek, dane_kontaktowe_id, zakwaterowanie_id tabela dane_kontaktowe: id, adres_id, telefon_email_id tabela zakwaterowanie: id, hotel_id, od_kiedy, do_kiedy tabela adres: id, ulica, numer_budynku, numer_mieszkania, kod_pocztowy, miejscowosc, kraj_id tabela telefon_email: id, telefon1, telefon2, adres_email itd. i jeszcze drugie tyle..
Jako ze nie jestem doświadczony w projektowaniu baz, nie jestem przekonany czy taki rozkład ma sens i czy stosuje się coś takiego w praktyce, czy może wystarczy po prostu w jednej tabeli zamieszczać
dane indywidualne uczestnika (t.j. imię, nazwisko, cały adres, telefon, zakwaterowanie itd.) a tylko dane które mogą być przypisane również innym uczestnikom czyli np. kraj, miejscowość, hotel dolaczac do tabeli za pomocą id'kow?
Wszystko fajnie wyglądało na początku, później troszkę schodów miałem z tworzeniem zapytań, ale udało się, a teraz dodaje opcje edycji tych danych i widzę, ze kupę zamieszania z nimi jest.. Czy któryś z doświadczonych tutaj kolegów mógłby coś zasugerować i może z własnego doświadczenia stwierdzić jaki model danych jest korzystniejszy. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.