Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działająca czcionka w Operze
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
moto0095
Witam wszystkich.
Chciałem zmienić czcionkę w menu na stronie na niestandardową i wszędzie działa tylko nie w Operze. Czy ktoś wie jaki może być tego powód questionmark.gif
erix
A może tak nieco więcej szczegółów?
moto0095
Pobrałem ze strony z czcionkami(nie pamiętam jakiej) 2 czcionki. I jedna działa, a druga nie sad.gif. Zamiast niej wyświetla się czcionka "serif" ALE TYLKO W OPERZE.
Czcionkę mam zapisaną w dwóch formatach: .ttf i .eot.

A mój css wygląda tak:
  1.  
  2. @font-face {
  3. font-family: czcionka2;
  4. src: url('../site/text/font/_eot/QUOTP___.eot'); /*czcionka do IE*/
  5. }
  6.  
  7. @font-face {
  8. font-family: czcionka1;
  9. src: url('../site/text/font/_eot/SHAKETHA.eot');/*czcionka do IE*/
  10. }
  11.  
  12. @font-face {
  13. font-family: czcionka1;
  14. src: url('../site/text/font/_ttf/SHAKETHA.TTF') format('truetype');
  15. }
  16.  
  17. @font-face {
  18. font-family: czcionka2;
  19. src: url('../site/text/font/_ttf/QUOTP___.TTF') format('truetype');
  20. }

i nie działa czcionka1, nie mam pojęcia czemu sad.gif
Kildyt
Z tego co czytam to nie tylko ty masz problemy z font-face w operze. Poczekajmy, teraz mają trudny okres wprowadzania wsparcia dla nowych technologii. Raz się coś pojawia, w nowym buildzie już tego nie ma.
Crozin
Wg specyfikacji powinieneś zdefiniować kilka możliwych źródeł dla danego fontu w jednej dyrektywie, a nie w wielu osobnych - to może być przyczyną błędu. Dodatkowo dobrze jest podać również parametr format() dla fontów w EOT (chyba, że IE ma z tym problemy? Nie wiem.).
Kod
@font-face {
       font-family: czcionka2;
       src: url('../site/text/font/_eot/QUOTP___.eot') format('embedded-opentype'),
            url('../site/text/font/_ttf/QUOTP___.TTF') format('truetype');
}

@font-face {
       font-family: czcionka1;
       src: url('../site/text/font/_eot/SHAKETHA.eot') format('embedded-opentype'),
            url('../site/text/font/_ttf/SHAKETHA.TTF') format('truetype');
}
starkwind
A ja proponuje dodać czcionkę w inny sposób i będzie działać nawet pod IE6 a mianowicie za pomocą CUFON wpisz w google i znajdziesz jakiś art. który cię pokieruje jak to zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.