Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]buforowanie - problem z odczytem wartości zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plsd
Witam testuje pewien systemem szablonów i mam problem z odczytaniem wartości zmiennej z pliku odpowiedzialnego za widok.W skrócie działanie tego systemu szablonów wygląda tak
  1. <?php
  2. $dane = "sad";
  3. ?>
  4. //Inny plik z nazwami zmiennych do odczytu i kodem HTML - widok.php
  5. <?php $dane; ?>
  6. //Koniec innego pliku
  7. <?php
  8. ?>

wartość zmiennej $data jest ustalona ,jej nazwa pojawia się w buforze w celu wyświetlenia jej zawartości,ale kod nie wyświetla wartości.Czy jest możliwość wyświetlenia wartości zmiennej posługując się jej nazwą z pliku widok.php nie zmieniając kodu w tym pliku n.p w ten sposób
  1. <?php echo $dane; ?>
marcio
Chyba nie bardzo rozumiem mozliwe ze chodzi ci o to: http://php.net/manual/pl/function.ob-get-contents.php
plsd
Nie chodzi mi oto ,żeby zawartość buforu wpakować do zmiennej chodzi mi oto ,żeby za pomocą nazwy umieszczonej w buforze odczytać jej wcześniej zdefinowaną wartość podam jeszcze raz przykład

1. Plik widok.php
  2. Witaj na stronie <?php $nazwaStrony ?>

W rezultacie dostaje takie coś string(17) "Witaj na stronie "

Jeżeli plik widok.php wygląda
tak

1. Plik widok.php
  2. Witaj na stronie <?php echo $nazwaStrony ?>

to wynik będzie taki string(25) "Witaj na stronie adres.pl" i oto właśnie mi chodzi oto ,żeby wyświetlić wartość zmiennej posługując się jej nazwą z bufora tylko ,że chciał bym umieszczać w pliku widok.php tylko i wyłącznie nazwę zmiennej bez "echo" i otrzymać ten sam wynik.

1.  
  2. <?php
  3. $nazwaStrony = "adres.pl";
  4.  
  5. include_once("widok.php");
  6. $out1 = ob_get_contents();
  7.  
  8. var_dump($out1);
  9. ?>
  10.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.