Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jquery->ajax->php->view
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
trylas
Serwus,
mam taki problem: chcialbym wybrac z listy <ul><li><a href= id=> jakis link i przekazac go do php i na tej podstawie wyciagnac z bazy produkt i przekazac go do view.Moje pytanie jest takie jak przekazac w jquery link a w zasadzie jego id jako zmienna
  1. $.post('ajax/getitembyid'
  2. {
  3. "itemId" : itemId
  4. });
  5.  

problem polega na tym ze chce to zrobic dynamicznie a nie na twardo zakodowac czyli itemId zeby bylo za kazdym razem inna zmienna.
Wiem ze moze latwiej byloby w modelu odcedzic zmienna i przekazac ja dalej. Ale powyzsze zadanie mnie nurtuje i nie bardzo moge dac rade.
Pozdrawiam
mortus
Rozumiem, że ten post to po kliknięciu w link jest wykonywany i id to nie fragment adresu, tylko identyfikator w linku (np. <a href id="identyfikator" href="">)?
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $("ul li a").click(function(){
  2. var itemId = $(this).attr("id");
  3. $.post('ajax/getitembyid', {
  4. "itemId" : itemId
  5. });
  6. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
trylas
thnx za odpowiedz. rozumiem ze jak z href to .attr('href') zapewne to sa podstawy. sorras jezeli pytanie bylo banalne.pozdrawiam
mortus
Jak z href i przez $.post, to trzeba jeszcze trochę pokombinować i wyciągnąć z href samą wartość id (za pomocą JavaScriptu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.