Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Profile użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
x2008x
Witam, mam pytanie odnośnie jak zrobić profile użytkownika, wiem, że trzeba użyć $_GET tylko co dalej?Dzięki za wszelką pomoc.

EDIT

Chodzi mi o informacje o innym użytkowniku, załóżmy www.strona.pl/pokaz?id=2
erix
A kurs PHP przeczytany? Nie trzeba używać GET, nie wiem skąd się tego dowiedziałeś.

Ale zacznijmy od kursu.
x2008x
Kilka osób mówiło, że trzeba.
Rysh
Koledze chyba chodzi o przeglądanie profili użytkowników np.:
http://lubie.lizaki.pl/profil/123/
I zobaczy informacje o użytkowniku 123, jego email etc.
Chyba nie da rady tego inaczej zrobić bez $_GET, ponieważ jednak trzeba jakoś przekazać o którym chcemy informacje zobaczyć.

Jeśli da się zrobić to bez GET to sam chętnie posłucham smile.gif
mls
Pewnie, że dałoby się bez $_GET, od tego jest $_SERVER['REQUEST_URI'] albo $_SERVER['QUERY_STRING']...
thek
Żeby zrobić profile użytkownika trzeba mieć przynajmniej podstawową wiedzę z zakresu tworzenia aplikacji webowej za pomocą języka skryptowego typu PHP lub Python, który pozwala Ci korzystać z jakiegoś źródła danych jak baza danych lub pliki by móc zapisywać odczytywać z niego informację. Jeśli brak ci takiej wiedzy... odejdź od kompa i poucz się trochę o tym, a gdy stwierdzisz, że trochę już umiesz, wróć i zadaj sensowniejsze techniczne pytanie. Na razie widać, że brak Ci elementarnej wiedzy w tym zakresie.

EDIT: @bottom mls: Gdy byłem cielęciem programistycznym, siedziałem cicho, czytałem manuale, specyfikacje oraz kursy zamiast lecieć na forum z byle drobiazgami. Nieraz kilka dni majstrowałem na dziesiątki lub setki sposobów zanim zadziałało jak trzeba. Teraz powiedz mi jak z zerową wiedzą o programowaniu ma autor tematu sam coś zrobić, nawet z naszą pomocą i wskazówkami? Czy mam mu napisać żeby ściągnął dowolny cms i poczytał kod źródłowy, którego nie zrozumie? Nawet w Przedszkolu są wymagane chociaż podstawy. Przecież nie wymagam od niego znajomości php+mysql w stopniu innym niż bazowy. Jak chcesz komuś wytłumaczyć zasady tworzenia, edycji i wyświetlania danych, skoro on nie potrafiłby odróżnić pobierania danych z pliku oraz z bazy danych bo nie ma podstawowej wiedzy?

EDIT2: zaczynałem swoją przygodę z tworzeniem stron już posiadając dość obszerną wiedzę w języku C/C++, mając ładnych kilkanaście lat styczność z TurboPascalem, przynajmniej 2 z Javą, działanie w konsoli nie było tajemnicą. Z takimi podstawami "złapanie" HTML to był moment, CSS podobnie, zaś PHP to taki uproszczony C++ dla mnie był. SQL przerabiałem na studiach przez kilka semestrów. Jedynie musiałem nabrać obycia, doświadczenia z tym, że przeglądarki różnie ten sam kod wyświetlają. Jak widzisz wchodziłem w ten świat z ogromnym bagażem wiedzy już na starcie. Wcale nie wymagam by autor posiadał taką jaką ja miałem gdy zaczynałem. Ale czy można mniemać, że posiada on jakąkolwiek bazową, skoro opiera się ona na "bo koledzy mówili"?
mls
@thek, czyżby trzeba Ci było przypomnieć, że jest to podforum "Przedszkole"? Może wobec tego daruj sobie takie komentarze, szczególnie, jeśli padła prośba o jakąkolwiek pomoc a nie o gotowe rozwiązanie. Bo ja widzę, że "zapomniał wół jak cielęciem był"...
Rysh
Cytat(mls @ 2.03.2010, 22:04:21 ) *
Pewnie, że dałoby się bez $_GET, od tego jest $_SERVER['REQUEST_URI'] albo $_SERVER['QUERY_STRING']...

Może się podczepię pod temat, żeby nie robić nowego.
print_r($_SERVER):
Kod
    [QUERY_STRING] => haha
    [REQUEST_URI] => /~rysh/test.php?haha

Tak się zastanawiam, to chyba na to samo wychodzi, czy użyć $_GET['profil'] czy $_SEVER['QUERY_STRING'] - jedyne czym się będzie różnić to link (który i tak można później skrócić za pomocą mod_rewrite).
Przy linku index.php?profil=1 będziemy używać $_GET['profil'], natomiast przy index.php?1 $_SERVER['QUERY_STRING']. Czyżby były jeszcze jakieś plusy/minusy obu zastosowań?
mls
Plusy są po stronie $_GET ale mój post był tylko odpowiedzią na pytanie:
Cytat(Rysh @ 2.03.2010, 22:01:18 ) *
Jeśli da się zrobić to bez GET to sam chętnie posłucham smile.gif
Rysh
Cytat(mls @ 2.03.2010, 22:40:10 ) *
Plusy są po stronie $_GET ale mój post był tylko odpowiedzią na pytanie:

Aha, dzięki za odpowiedz winksmiley.jpg
Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem że są lepsze sposoby na wykonanie tego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.