Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy da się coś takigo zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wojtekelvis
Witam, mam takie małe pytanie.
Otóż staram się napisać zapytanie które wyciągało by z jednej tabeli rekordy o danym 'id_kat' tam gdzie id było by równe powiedzmy 2 i 3 smile.gif wiem że nie wyrażam się precyzyjnie ale tak naprawdę dopiero zaczynam zabawę z mysql smile.gif
W gruncie rzeczy mam tabele która wygląda tak: 'id_glowne', 'id', 'id_kat' z czego id i id_kat sa kluczami obcymi. I tak powiedzmy mam 2 rekordy, pierwszy id=2;id_kat=1 i drugi rekord id=3;id_kat=1. Teraz chce wyciągnąć info o id_kat tam gdzie wlasnie id=2 i id=3. Pewnie dalej nikt mnie nie rozumie smile.gif ok napisalem takie cos w sql ale no to oczywiscie nie dziala tak jak bym tego chciał,
SELECT `id_kat`
FROM `przedmioty`
WHERE `id` = '2' and `id` = '3'

potem starałem się wymyślić coś bardziej złożonego ale w sumie efekt był podobny. Jeśli ktoś choć mniej więcej mnie zrozumiał to bardzo proszę o jakąś poradęsmile.gif
dzięki
nospor
zastanow sie przez chwile logicznie:
czy jakies pole moze miec jednoczesnie dwie wartosci? Bo twoje zapytanie sugeruje ze tak myslisz....

WHERE `id` = 2 or `id` = 3
lub prosciej
WHERE `id` in (2,3)
wojtekelvis
Ok no rozumiem. Powiem więc może trochę inaczej chodzi mi o to ze chciałem jakoś połączyć 2 zapytania w jedno z dodatkowym warunkiem smile.gif pierwsze zapytanie pobierało by ten rekord id=2 drugie zapytanie rekord id=3 a dodatkowym warunkiem było by że zwraca mi wynik id_kat wtedy kiedy zarówno w pierwszym zapytaniu jak i drugim pojawi się ten sam id_kat. czyli chciałbym jako rezultat otrzymać w tym przypadku 1 rekord z z wartością '1'. I teraz czy da się to jakoś połączyć w jedno zapytanie ?
Dzięki
adalgrim
GROUP BY id_kat (jeśli wiesz, ze oba mają taką samą wartość)
wojtekelvis
Dzięki za podpowiedź ale jednak nie o o mi chodziło, chce pobrać te id_kat gdzie przypisane są do niego 2 konkretne id (w dwóch różnych rekordach)w tym przypadku 2 i 3. czyli jeśli w bazie będzie to samo id_kat dla id =2 i id = 3 to chce je pobrać a jak nie to nie. wiem juz że nie moge tego zrobić tak jak pisalem na początku ale zastanawiam się czy istnieje jakieś inne rozwiązanie.
dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.