Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][CMS] system rezerwacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinmarcinowski
Witam,
jestem nowy na tym forum, mam na imię Marcin i chciałbym się na początku przywitać winksmiley.jpg

A teraz przejdę do tematu.
Korzystam z Joomla 1.5.15, i muszę stworzyć prosty system rezerwacji dla jednego autobusu, który jedzie powiedzmy z Władysławowa do Krakowa. Wyjeżdża w poniedziałek z Władysławowa, natomiast we wtorek wraca z Krakowa do Władysławowa. Muszę zrobić taką opcję żeby np. pracownik firmy mógł robić rozkład jazdy, np. jedzie w poniedziałek, wraca we wtorek, np środa nie jedzie, i znowu czwartek jedzie, a w pt wraca. Muszę ograniczyć ilość miejsc powiedzmy na 60, i żeby ta wartość aktualizowała się po każdej rezerwacji. Chodzi mi o to że jeżeli ktoś zarezerwuje 3 miejsca to ta wartość musi zostać odjęta, i zaktualizowana na stronie, żeby kolejna osoba widziała ile miejsc zostało. Chcem zrobić przejrzyste menu na klienta, klika na napis rezerwuj, pojawia sie stronka na ktorej jest widok terminów, klient wybiera datę np. 14 lutego i pojawia mu się komunikat że zostało 35 wolnych miejsc, wpisuje swoje imie, nazwisko, num telefonu coś tam jeszcze, wpisuje ile rezerwuje biletow, powiedzmy 4 i wszystko. I dostaje maila zwrotnego z jego rezerwacją ze zarezerwowal na wtedy i wtedy tyle biletow ktore kupi w kasie przed odjazdem.

I proszę bardzo ładnie o rady, jak zacząć? Dodam iż nie jest to żadne zlecenie, tylko robię to dla siebie winksmiley.jpg

Za wszystkie uwagi i podpowiedzi z góry dziękuję
koderrr
ja nie widze problemu

robisz tabele w mysql

potem przed dodaniem kazdej nastepnej rezerwacji zliczasz ilosc wpisow

jesli jest mniejsza od 60 to dodajesz a jesli nie to informujesz ze jest full
marcinmarcinowski
koderrr dla Ciebie może to nie problem winksmiley.jpg ale ja jestem bardzo początkującym zawodnikiem winksmiley.jpg
Taką bazę zaprojektowałem wstydnis.gif nie wiem czy jest poprawnie zrobiona

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.