Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]filmy online, player flash - podstawowe informacje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Foxx
Witam, mam trzy pytania na temat zamieszczania filmów online. Chodzi mi o podstawowe informacje dla laika o serwisach, których głównym przeznaczeniem jest oglądanie filmów online od kogoś, kto miał z tym coś do czynienia.

1. filmy są odtwarzane w playerze napisanym we flashu, który można kupić lub zrobić - czy tak?

2. filmy są w formacie flv - jeżeli tak, to ile miejsca na dysku zajmuje film, który trwa 5 minut i jego jakość jest taka jak powiedzmy na takiej stronie: http://www.kiwitv.pl/ (filmy wyglądają lepiej niż na youtube).
Czyli nie pytam o maksymalną możliwą do osiągnięcia jakość tylko taką, jak w podanym przykładzie czyli dobrą.

3. czy są jakieś czynniki, które sprawiają że przedsięwzięcie pod tytułem "strona, na której jest kilkadziesiąt filmów do odtworzenia przez userów" jest trudne lub wymaga dużych nakładów?

Chodzi mi o odpowiedzi na oko, na podstawie doświadczenia. Dzięki z góry i pozdrawiam.
wookieb
Cytat
1. filmy są odtwarzane w playerze napisanym we flashu, który można kupić lub zrobić - czy tak?

Kupić tudzież zlecić zrobienie tak, zrobić też. Wszystko można zrobić byleby mieć odpowiednie narzędzia smile.gif

Cytat
2. filmy są w formacie flv - jeżeli tak, to ile miejsca na dysku zajmuje film, który trwa 5 minut i jego jakość jest taka jak powiedzmy na takiej stronie: http://www.kiwitv.pl/ (filmy wyglądają lepiej niż na youtube).
Czyli nie pytam o maksymalną możliwą do osiągnięcia jakość tylko taką, jak w podanym przykładzie czyli dobrą

Trudno określić tak samo jak to jest z obrazkami. Nigdy z góry nie określisz rozmiaru pliku wyjściowego a tym bardziej w plikach video ponieważ należy brać pod uwagę większą ilość parametrów np bitrate, framerate, rozdzielczość itd. Jednakże film który podałeś obstawiam na około 50 mega.

Cytat
3. czy są jakieś czynniki, które sprawiają że przedsięwzięcie pod tytułem "strona, na której jest kilkadziesiąt filmów do odtworzenia przez userów" jest trudne lub wymaga dużych nakładów?

Trudności to
1) Serwer dedykowany do konwersji filmów (dedyki do tanich nie należą)
2) Zużywanie transferu (ogromne przy dużej oglądalności), aktualnie jest sporo serwerów, które nie mają limitu transferu wtedy czytaj krok 3
3) Przepustowość łączy serwerów, im większa ty lepiej = większa cena
4) Tutaj zostały bardziej NIE techniczne problemy typu prawo, moderacja, reagowanie na żądania usunięcia filmu (od tv, ludzi prywatnych)

darko
Dodam jeszcze, że wskazane byłoby wykupienie hostingu oferującego streaming video flasha, a to też nie jest tania sprawa.
wookieb
Nie jest to wymagane. Wystarczy Ci zwykły serwer.
darko
Wymagane oczywiście nie jest, ale przy dużym ruchu na stronie jest wskazane.
ps. nie znam ceny takiej usługi, być może faktycznie skóra niewarta wyprawki
wookieb
Może faktycznie przyda się przy dużym ruchu (nie znam dokładnej specyfikacji) lecz jak stawiasz serwis z firmami to kupujesz serwery dedykowane i tam możesz instalować co chcesz, więc myślę, że ze streamingiem nie będzie problemu, aczkolwiek masz rację iż warto to wziąć po uwagę.
Foxx
Dzięki za odpowiedzi. Wszystko mi pomogło, ale nie rozumiem do końca jednej uwagi od wookieb:

1) Serwer dedykowany do konwersji filmów (dedyki do tanich nie należą)

Jako laik myślałem, że może to działać tak, że najpierw konwertują sobie stworzony materiał do flv, następnie wrzucają go na serwer przez ftp lub cms i gotowe. W jaki sposób konwersja filmów ma się wiązać z serwerem? Dodam, że to jest społeczny projekt ludzi, którzy sam kręcą wszystkie materiały i będzie ich docelowo około 200.
wookieb
Tak , myślałem że chodzi ci o to, że ludzie wrzucają obojętnie jakie filmy a wtedy musiałbyś je skonwertować. W twoim wypadku dedyk nie byłby do tego potrzebny, aczkolwiek nie zdziw się , że ludzie mogą o to pytać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.