Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Pobieranie 100 najczęstrzych wyników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Watt
Witam,

Szukałem trochę na forum, ale nie znalazłem tematów, które by dokładnie odpowiadały moim 'potrzebom'. Jak pobrać 100-300 najczęstszych wyników z tabeli,a jeśli zabraknie najczęstszych niech losuje przypadkowo z reszty? Może mi ktoś pomóc wiem, że tzrema zastosować polecenie SELECT, LIMIT, RAND(), ale nie wiem jak to złożyć do siebie

Pozdrawiam
celbarowicz
a jak wygląda tabela? co rozumiemy przez wynik?
Watt
[ID] [ZDANIE]
[1] [Lubie komputer]
[2] [Chce parówke]
[3] [Komputer to zło]
[4] [Mój nowy komputer]
[5] [Lampa swieci]

I teraz jeśli w zadniu będzie jakieś słowo (weźmy np. komputer) i 'komputer' będzie najpopularniejszym słowem to wszytkie zdania ze słowem komputer się pobierają i tak zrobić dla 100 najczęstrzych słów. Moja wiedza na temat mysql kończy się na prostych SELECTach, więc to starszy problem dla mnie.
Pawel_W
LIKE? nie wiem czy o to ci chodzi...
amii
Hmm.. nie wiem czy o to chodzi ale:
  1. SELECT *. MATCH (ZDANIE) AGAINST ('komputer') AS wynik
  2. FROM twoja_tabela
  3. WHERE MATCH (ZDANIE) AGAINST ('komputer')
  4. LIMIT 100

MATCH zwraca wartość liczbową określającą stopień dopasowania dla rekordu 'komputer'
Watt
Komputer był przykładem, właśnie w tym tkwi problem, żeby używając jednego zapytania pobrać 100 najczęstszych słow, a poźniej pobrać zdania gdzie występują.
(Jak by wyglądało pobranie najczęstszych słów?)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.