Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]wyglad strony w roznych przegladarkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
soska66
Nie wiem za bardzo jak ugryzc to sprawe... Jeden z naszych klientow odszukal sobie sam strone browsershots.org, zaznaczyl wszystkie typy przegladarek i wymaga od nas aby strona wygladala identycznie i dzialala bezproblemowo na wszystkich tych przegladarkach

Niezaleznie od tego czy strona dziala idealnie na wszystkich czy nie, zachowanie klienta jest dosc irytujace. Nie mam pojecia jak sie zachowac w tej sytuacji.... Przeciez nie moge zagwarantowac identycznego dzialania strony na najnowszym Firefox i IE4

Czy ktos kto posiada doswiadczenie w tej materii moglbycos doradzic?
phpion
Strona nie musi wyglądać identycznie pod każdą przeglądarką (IE6+ bo patrzeć wstecz to głupota, FF, Opera itd.). Powiem więcej: nie ma szans by wyglądała identycznie, zawsze będę jakieś (choćby drobne) różnice. Jedyne co to można sprawić by pod każdą z tych przeglądarek strona funkcjonowała i wyglądała poprawnie, czyli aby się nie "rozsypywała". Jeżeli Wasza strona sypie się np. pod IE to staję po stronie klienta - zrobiliście bubla. Natomiast jeżeli są to różnice w postaci np. wyglądu czcionek (np. IE troszkę inaczej prezentuje czcionki niż Opera) to już nie Wasza wina. Generalnie przyszło mi takie skojarzenie: niech klient naleje sobie szklankę wody, postoi z nią na równiku, a potem niech śmiga na biegun i tam również postoi. Czy woda będzie wyglądała tak samo? Nie.
soska66
no ok... z tym, ze IE to popularna przegladarka wiec klient moze miec racje. Ale co jesli strona sypie sie pod Avantem, Flockiem czy Galeonem (zadnej z nich nie uzywalem do tej pory)
musze jakas formalna odpowiedz skonstruowac i zastanawia mnie czy jest cos na co molgbym sie powolac (stara wersja, niezgodnosc ze standardami, niska popularnosc - powiedzmy ponizej 1% ?). Na przykladzie szklanki nie moge mu tego wyjasnic smile.gif
wookieb
Są to przeglądarki których używa tak mała ilość ludzi, że nie warto poświęcać czasu aby dopracowywać style pod nie.
A dlaczego używa tak mało? M.in dlatego, że nie one SAME nie działają poprawnie. Przykład. Zrób browsershota na youtube i pokaż jak to pod nimi wygląda.
Masz nawet przykład http://browsershots.org/http://www.youtube...h?v=2SaQyWcbggc

Wy robicie serwisy pod najbardziej popularne przeglądarki (ff, ie, opera, chrome, safari) a nie sracie się ze śmieciami.
Tak samo jak nikt nie robi silnika pod wszystkie samochody (traktory, maluchy i inne) tak samo nie robi się stron pod kompletnie wszystkie przeglądarki bo to niemożliwe.
soska66
co racja to racja

dziekowac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.