adam882
10.12.2009, 11:07:03
Witam
Napisałem skrypt, który uploaduje pliki graficzne, gdzie ich nazwą jest liczba rosnącna np. 1,2,3... w przypadku usunięcia z formularza grafiki pod nazwą np. 2, nazwy pozostałych plików zmieniają się tak, aby znowu powstał rosnący ciąg (1 pozostaje bez zmian, a 3 zmienia nazwę na 2) dając 1,2. Problem pojawia się natomiast w przypadku, kiedy po usunięciu z formularza wybranego np. plikus pierwszego - usunięty plik nadal jest widoczny (gdyż za jedynkę wskakuje kolejny plik) w związku z czym obrazek jest nieodświeżony przez przeglądarkę, która myśli, że to ten sam obrazek. W jaki sposób zrobić ,aby wybrane pliki graficzne nie były zapisywne w pamięci przeglądarki internetowej?
Agape
10.12.2009, 11:17:20
Sprobuj w htacces:
ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif A15
adam882
10.12.2009, 11:39:50
Tylko o ile mi wiadomo,to działa na wszystkie pliki graficzne. Czy można to jakoś podpiąć, aby nie zapamiętywało zdjęć np. w folderze "zdjecia" na serwerze?
Jedyne co wykombinowałem to wyświetlanie zdjęć jako obrazek.jpg?cos={losowaliczba}. Może nie wygląda to estetycznie, ale w sumie chcę jedynie ,aby odświeżało mi tylko zdjęcia w panelu użytkownika po zalogowaniu. Czy jest jakieś inne rozwiązanie?
maly_swd
10.12.2009, 13:40:24
no to jest jedyny mi znany sposob: obrazek.jpg?cos={losowaliczba}... inne albo dzialaja na dana przegladarke albo sa jakies problemy ... najwiecej z IE