Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML][PHP]przesyłanie i odbieranie danych przez formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawlab
Witam!

Mam takie problemy:

1) pracuje nad stronką, na której znajdować się będą zadania, które zalogowani uzytkownicy będą rozwiazywac i te rozwiazania przesylac przez formularz. Zadania generowane sa losowo i chcialbym przeslac wraz z odpowiedzia danego uczestnika takze odpowiedz, aby po przeslaniu moc porownac to co wklepal w formularzu z poprawna odpowiedzia, jednak jesli zrobie to poprzez pole ukryte formularza, to on bedzie mogl podejrzec rozwiazanie poprzez zrodlo strony. Mysle nad wykorzystaniem ciasteczek albo sesji, ale moze jest lepsze rozwiazanie?

2) Chcialbym w niektorych typach zadan mierzyc czas rozwiazania i na tej podstawie przyznawac punkty. Jak mierzyc czas w jakim uzytkownik rozwiaze dane zadanie? Znam funkcje zwiazane z datami w php i javascript, policzylbym tez odstep miedzy dwoma datami, problem polega na tym jak zdobyc informacje o tym o jakim czasie uzytkownik wszedl na stronie, a o jakim wyslal formularz. Jesli ktos ma wskazowki jak inaczej rozwiazac ten problem, niech sie podzieli, beda dla mnie bardzo cenne.

3) chcialbym aby po nieudanym rozwiazaniu uzytkownik mogl sprobowac ponownie. Jak napisalem zadania generowane sa losowo a ja chcialbym wyswietlic poprzednie, jak to zrobic bez uciekania sie do przesylania pol ukrytych formularza? ciasteczka, zmienne sesji.... to moje pomysly
nospor
ad1) po co chcesz gdzies przechowywac prawidłową odpowiedź do zadania? Skoro user odpowiada na zadanie to ty przeciez wiesz na jakies odpowiada zadanie, a skoro wiesz na jakie odpowiada zadanie to przeciez logiczne jest ze znasz prawidłową odpowiedź na to zadanie.
pawlab
Cytat(nospor @ 10.12.2009, 10:14:25 ) *
ad1) po co chcesz gdzies przechowywac prawidłową odpowiedź do zadania? Skoro user odpowiada na zadanie to ty przeciez wiesz na jakies odpowiada zadanie, a skoro wiesz na jakie odpowiada zadanie to przeciez logiczne jest ze znasz prawidłową odpowiedź na to zadanie.

jeszcze raz powtorze: zadania sa generowane losowo w momencie wejscia uzytkownika na strone, a wiec odpowiedz znam w momencie wejscia na strone danego uzytkownika
nospor
Cytat
eszcze raz powtorze: zadania sa generowane losowo
i?
No ale chyba jesli user wysyla odpowiedź, to przecież musisz wiedziec na jakie zadanie to jest odpowiedź.
Nie zapisuj wiec samej odpowiedzi, a zapisuj id zadania. To id mozesz juz zapisywac w polu hidden, w url, w sesji, gdziekolwiek. Userowi posiadanie samego id juz nic nie da by odgadnac odpowiedź
pawlab
Cytat(nospor @ 10.12.2009, 13:29:37 ) *
i?
No ale chyba jesli user wysyla odpowiedź, to przecież musisz wiedziec na jakie zadanie to jest odpowiedź.
Nie zapisuj wiec samej odpowiedzi, a zapisuj id zadania. To id mozesz juz zapisywac w polu hidden, w url, w sesji, gdziekolwiek. Userowi posiadanie samego id juz nic nie da by odgadnac odpowiedź

jest tak: tresc zadania jest ustalona, a jedynie zmieniaja sie dane, ktore sa losowane po wejsciu uzytkownika na strone, a wiec zadanie nie ma zadnego id. Np. "pani Zosia ma dzis X lat, a Y lat temu miala Z lat. W ktorym roku sie urodzila?" no i X,Y, Z sa losowane w ten sposob aby zadanie mialo sens. Rozwiazaniem byloby przeslanie danych wejsciowych do zadania (X,Y,Z) poprzez pola ukryte i rozwiazanie zadania dopiero po przeslaniu formularza, ale to rozwiazanie mi sie nie podoba. (moje zadanie ma z 10 danych wejsciowych no i 10 pol ukrytych... to troszke nie bardzo)

moja wina, ze ciagle masz jakies watpliwosci, bo nie precyzyjnie sformulowalem pytanie. Mam nadzieje, ze teraz juz wszystko jasne.
nospor
No to zapisuj wszystko w sesji smile.gif
pawlab
Cytat(nospor @ 11.12.2009, 12:05:43 ) *
No to zapisuj wszystko w sesji smile.gif

takie rozwiazanie wlasnie sugerowalem w pierwszym poscie (sesje albo ciasteczka), ale liczylem na bardziej sprytne... w kazdym razie dzieki za chec pomocy smile.gif
thomson89
ad1) pełna zgodność winksmiley.jpg
ad2) Przygotowywujesz info: jak klikniesz, pokażę pola i zacznę odliczać. I wtedy, onclick pokaz pola (wylacz disabled) i pobierz date. Oczywiście js. Potem pobierasz datę onsubmit.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.