Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MAM PYTANIE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
olus
jak zrobić aby czcionka miała np czerwony kolor, bo wiem jak zrobić żeby miała czarny <font color="black"> albo <font color="#000000"> a jak zrobić aby była czerwona?

męcze się już z tym 3 tygodnie zwiedziłem ogrom stron o tematyce HTML, php, ASP, CGI, CSS, XML ale anie słowa jak zmienić kolor czcionki na czerwony

POMOCY!!!!
em1X
FF0000... aaale sie usmialem ;D byle programem graficznym to sprawdzisz i w byle edytorze php, html lol ;D
castor
3 tygodnie 8O

no niezle biggrin.gif

FF0000 tak powinno byc !!!

ale jak sie nie zna to mozna sprobowac

color=red

hehehehehehehe
Mistycus
Dwa pierwsze znali po # oznaczają brwę czerwoną, następne dwa to zielony, a potem niebieski. Im większa liczba, tym większe nasycenie barwy. Barwy można mieszać. Czerwony z zielonym dają żółty (#ffff00), zielony z niebieskim to turkusowy (#00ffff), a czerwony z niebieskim fioletowy (#ff00ff). Możesz dowolnie kombinować - np. #ff8000 da Ci kolor pomarańczowy. Każda liczba szesnastkowa składająca się z dwóch znaków może mieć wartości od 00 do ff (256 możliwości). Oczywiście liczby szesnastkowe (jak każde inne) mogą składać się z więcej niż dwóch "cyfr".

Kolejne liczby to:

Zapis szesznastkowy: Zapis dziesiętny:
Kod
00_________________000

01_________________001

02_________________002

03_________________003

04_________________004

.....

08_________________008

09_________________009

0a_________________010

0b_________________011

0c_________________012

0d_________________013

0e_________________014

0f_________________015

10_________________016

11_________________017

12_________________018

.....

1d_________________029

1e_________________030

1f_________________031

20_________________032

21_________________033

22_________________034

23_________________035

24_________________036

.....

97_________________151

98_________________152

99_________________153

9a_________________154

9b_________________155

9c_________________156

9d_________________157

9e_________________158

9f_________________159

a0_________________160

a1_________________161

a2_________________162

a3_________________163

a4_________________164

a5_________________165

.....

f8_________________248

f9_________________249

fa_________________250

fb_________________251

fc_________________252

fd_________________253

fe_________________254

ff_________________255

Miłej zabawy z kolorkami smile.gif :oops: :mrgreen:
wool
Gdzieś widziałem prohram który wyświetla hex wartość koloru nad którym znajduje się kursor, chyba na windows.online.pl
Mistycus
Cytat
Gdzieś widziałem prohram który wyświetla hex wartość koloru nad którym znajduje się kursor, chyba na windows.online.pl

Można także użyć MSPainta. Wystarczy otworzyć paletę kolorów i ustawić sobie opowiedni kolor; potem uruchomić systemowy kalkulator, przełączyć na widok zaawansowany, wpisać odpowiednią wartość, którą ujrzymy w palecie kolorów i na końcu zmienić wyświetlanie liczb z systemu dziesiętnego na szesnastkowy.

Trochę przerażająco brzmi opis tej całej operacji, ale zapewniam, że łatwo się do tego przyzwyczaić i po kilku razach wszystko idzie jak po maśle. smile.gif
olus
naprawde jesteście nieporównani bez was nigdy bym nie zmienił tej czcionki n aczerwony! tongue.gif

ale teraz mam trudniejsze zadanie !!!

jak zmienić wielkość czcionki?questionmark.gif

tu to już nic nie wiem!

<font size=" no i co tu napisać? "> bo ja naprawde nie wiem sad.gif
Mistycus
Cytat
naprawde jesteście nieporównani bez was nigdy bym nie zmienił tej czcionki n aczerwony! tongue.gif

ale teraz mam trudniejsze zadanie !!!

jak zmienić wielkość czcionki?questionmark.gif

tu to już nic nie wiem!

<font size=" no i co tu napisać? "> bo ja naprawde nie wiem sad.gif

Wpisz dowolny numerek - im większy, tym większa czcionka. Możesz także wpisać coś w rodzaju size=+5 - oznacza to, że czcionka będzie większa o 5 od standardowo ustawionej w przeglądarce.

Ja również mam do Ciebie pytanie Olus: czemu pytania dotyczące czystego HTML-a wysyłasz na forum poświęcone php.
shw
8O Stary - ja mam pytanie... ty wiesz COKOLWIEK o html'u questionmark.gif
A tak wogole, to chyba forum o php...
castor
Cytat
Dwa pierwsze znali po # oznaczają brwę czerwoną, następne dwa to zielony, a potem niebieski. Im większa liczba, tym większe nasycenie barwy. Barwy można mieszać. Czerwony z zielonym dają żółty (#ffff00), zielony z niebieskim to turkusowy (#00ffff), a czerwony z niebieskim fioletowy (#ff00ff). Możesz dowolnie kombinować - np. #ff8000 da Ci kolor pomarańczowy. Każda liczba szesnastkowa składająca się z dwóch znaków może mieć wartości od 00 do ff (256 możliwości). Oczywiście liczby szesnastkowe (jak każde inne) mogą składać się z więcej niż dwóch "cyfr".

milej zabawy :wink:

ja sie wole skoncentrowac np. na php a oznaczenia do barw niech mi Photoshop dobiera biggrin.gif
olus
myślicie że ja nie wiem o tych rzeczach o które pytałem?questionmark.gif

poprostu śmieszą mie niektóre pytania na forum... laugh.gif laugh.gif

ZAJMUJE się HTML'em od 5 lat biggrin.gif

...a php od niedawna i to forum wydaje mi się odpowiednie do rozwiązywania moich problemów co do php... laugh.gif

POZATYM pozdrawiam CASTORA, który pomógł mi rozwiązać pewien problem z funkcją READDIR...
castor
Dzieki :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.