Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] chmurka tagow - roznica wystapien
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam. Mam tabele w której mam kolumnę 'przyklad' . W niej występują różne słowa.

1. Chciałbym z niej wyciągnąć ile ze wszytskich rekordów występuje wybrane słowo - np. ile razy występiło słowo komputery - 230 , filmy - 30 itp .
2. Dobrze, gdy mam te wartości chciałbym zaleznie od wartości wystąpień wyświetlić w różne formie, nnp. powiększenie, przekreślenie itp

Zrobiłem tak, że liczę ile moich osiem słów występuje w całej bazie. Mam osiem zmiennych i w każdej znajduje się wartość, np. $komputery wyświetla 230 itp

Myślę, jak to zrobić, że jesli zmienna ma wartośc powyzej 50 styl tekstu taki, powyżej 100 taki a powyzej 180 taki. Zrobiłem tak, poprzez warunek IF, ale w zmiennej znowu mam tylko wartośc, np. 30 i tak naprawdę tylko nazwa zmiennej mnie informuje jakiego słowa dotyczy.

Trochę namieszałem, ma ktoś jakiś pomysł ? Oczywiście można ręcznie pisać 50 instrukcjii zmieniać cały czas tylko słowo, ale to bez sensu. Myślałem zeby wal;nać funkcje, ale znowu w niej nie wyświetlę jakiego słowa dotyczy, bo znowu tylko nazwa zmiennej mnie o tym infrumuje, a one się nie wyświetlają.

Ma ktoś jakiś pomysł ?
blooregard
Cytat
1. Chciałbym z niej wyciągnąć ile ze wszytskich rekordów występuje wybrane słowo - np. ile razy występiło słowo komputery - 230 , filmy - 30 itp .

1. SELECT COUNT(przyklad) FROM tabela GROUP BY przyklad

Cytat
2. Dobrze, gdy mam te wartości chciałbym zaleznie od wartości wystąpień wyświetlić w różne formie, nnp. powiększenie, przekreślenie itp

1. function wyswietlTag($tag_name, $tag_counter) {
  2. echo '<span style="font-size:' . round($tag_counter/10). ' ;">' .$tag_name. '</span>';
  3. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.