Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer stacjo dla Grafika
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Dobermanos
Witam serdecznie, od roku bawilem sie grafika na moim starym lapku ..przyszedl czas, w ktorym zdecydowalem sie na kupono stacjo z jakimis tam parametrami, ktore beda dobre do:
1. Grafika 2d (czyli duzo ramu... od 4min do 16gb ...fajnie jakby mial 8 z max 16) , dobry procek 4rdzenie?
2. po pracy troche relaksu z nowymi grami (dobra karta graficzna?)

jestem laikiem w sprawach informatyki i ogolnie rtv/agd winksmiley.jpg hehe

...myślę, że komp do ok 2kafli

dodatkowo jakis monitor do kafla bo raczej tylko z min.1tys zl mozna szukac czegos z dobrym odwzorowaniem kolorow i matryca np mva

..do kompa rowniez chce zmienic moj tablet trusta na intuosa4 a5 albo bamboo fun ..jeszcze nie zdecydowalem.

Dzieki wielkie za odp!

jak ten?:

- Procesor Intel Quad Core Q8400 4x2,66GHz

- Karta graficzna 9800GT 1024MB DDR3 256BIT

- Duża ilość szybkiej pamięci 8GB/800MHz

- Nagrywarka DVDRW z wypalaniem napisów?

- dysk twardy 500GB/7200Obr

- SP.Główna Gigabyte Ga-P43-ES3G

bartek6949
ogolnie wszystko ok oprucz tego ramu zbyt wolny a jaki to jest ddr2??
jak ddr2 to nie mniej niz 1066 mhz
a ddr3 to wszystkie dobre ale lepiej sobie odpusc te 8 a kup 4 1600mhz(jezeli to ddr3)
Dobermanos
-AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/
Cena: 360zł brutto
-AsRock A785GMH/128M /AMD 785G, DDR2-1066, mATX/
Cena: 239zł brutto
-A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition
Cena: 349zł brutto
-PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out
Cena: 499zł brutto
-Liteon iHAS124 SATA (black)
Cena: 99zł brutto
-Logic Concept B21 Black (bez zasilacza)
Cena: 99zł brutto
-Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII
Cena: 169zł brutto
-OCZ StealthXStream 500W
Cena: 230zł brutto

a co Pan mysli o tym? ..to ma byc do gafiki 2d i chcialbym pograc po godzinach w najnowsze gierki hm?
Dziekuje bardzo.
Zyx
1000 zł za monitor dla grafika? Fakt, takie EIZO ma monitory w tej cenie, ale wątpię, by zadowolił Cię ekran 17" i rozdzielczość 1280x1024... Nastaw się raczej na ceny od CO NAJMNIEJ 2000-2500 zł w górę. Sporo zależy od tego, jak bardzo wiążesz swą przyszłość z grafiką, ale wnioskując z Twego posta, zapewne chciałbyś porządny monitor, który będzie Ci służył latami.

Jeśli chodzi o firmę, to EIZO powinno być dobrym wyborem; ta firma skupia się wyłącznie na segmencie monitorów półprofesjonalnych i profesjonalnych. Sam korzystam z ich wyrobu, choć grafikiem nie jestem i spisuje się bardzo dobrze. Niemniej akurat mojego modelu (S1931) raczej bym na dłuższą metę zawodowemu grafikowi nie polecił z uwagi na stosunkowo małą rozdzielczość (1280x1024). Do pisania kodu, oglądania filmów czy grania jest w sam raz, ale przy pracach graficznych lub obróbce zdjęć jednak przydałoby się trochę więcej tych pikseli.

PS. Wbrew temu, co niektórzy piszą, na matrycach MVA/PVA nie ma jakichś specjalnych problemów z oglądaniem filmów i graniem, a przynajmniej ja nie zauważam nic, co by mi przeszkadzało smile.gif.
Dobermanos
Dzieki ZYX za posta.
Wiąze bardzo swoja przyszlosc z grafika ... natomiast uzbieranie tej kwoty zajelo mi kilka lat.. z uwagi na to ze ciagne jeszcze studia.. dlatego potrzebuje sprzetu: komp 2tys+ , monit ok 1tysia(chyba eizo odpada?) i za tablet musze zaplacic 1,4tys ..chyba ze kupie bamboo fun za 700...
to wszystko co mam niestety... jednak jesli powioda mi sie moje plany na pewno kupie cos bardziej PRO ..jednak najpierw musze na to zarobic.
..jak dotad pracowalem na tablecie trust a4 i acerku travelmate 4500 smile.gif hieh
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.