Mam taki kod z ksiazki ktorej sie ucze i nie rozumiem czym sa zmienne $x i $y i jak wynik return wplywa na funkcje usort ze ona sortuje zawartosc tablicy moze mi ktos wytlumaczyc?...Jak daje echo tej tablicy $x[1] to nic nie wyswietla, wiec nie wiem czym to jest i jaka ma wartosc
usort zobacz prototyp funkcji i opis i wszystko jasne.
seth-kk
3.12.2009, 13:44:17
kiepska ksiazka skoro nie potrafi tego wytlumaczyc? ten opis jest calkiem przyzwoity w skrocie do printowania tabilc uzywa sie print_r a nie echo usort przekazuje pary elementow sortowanej tablicy i na podstawie zwroconej informacji (0, 1, -1) zamienia je miejscami lub nie (w uproszczeniu)
Darek82
3.12.2009, 14:38:27
ale czym jest $x czy to jest jedna tablica array('OPO','AOpony',100) a $y to nastepna? Bo jesli to to czemu nie drukuje jej
kazdy wie a nie powie
thek
3.12.2009, 14:57:19
To konkretne elementy będące porównywane. Tyle, że Twoja wejściowa to tablica 2-wymiarowa a nie da się porównać Array do Array Stąd masz porównywanie pierwszych elementów każdego wiersza. Noż ludzie. Popatrz na przykłady w sortowaniu to będziesz wiedział, że x i y to powinny być elementy tablicy w jakiej dokonujesz porównania. Tak więc to elementy jednej i tej samej tablicy. Co z tego, że umiesz czytać skoro mózgu przy tym nie włączasz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.