Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wywłoanie skryptu dla unikalnego wejścia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
row
Witam,

Chciałbym wyświetlić na forum pewnie komunikat, ale tylko raz przy pierwszym wejściu dla każdego użytkownika.

nie mam pojęcia jak można to zrobić. Najlepiej, aby raz na dzień jednemu użytkownikowi się wyświetliło, na następny dzień tak samo tylko raz.

Za wszystkie sugestie/pomoc Dziękuję
erix
setcookie
row
no dzięki, a mogę poprosić o jakiś mały przykład, gdzie sobie wklejam kod do HTML'u i wyświetla się coś tam..
piotrooo89
nie w HTML a w PHP. ustawiasz ciacho, dajesz ważność na 1 dzień i poczym sprawdzasz prostym ifem:

1. if(empty($_COOKIE['ciacho']))
  2. echo 'witaj, tylko raz dzienni wyświetli Ci się ten text';
  3. else
  4. echo 'byles tu juz nie ma textu';

i tyle.

row
a jeśli to ma być wyświetlane z pliku JS to dodaję tak

if(empty($_COOKIE['ciacho']))
echo '<script type='text/javascript' src='plik.js' charset='UTF-8'></script>;
else
echo 'byles tu juz nie ma textu';

pomoże ktoś, będę bardzo wdzięczny

pozdrawiam
Blame
Pogubiłeś apostrofy:
  1. if(empty($_COOKIE['ciacho']))
  2. echo '<script type="text/javascript" src="plik.js" charset="UTF-8"></script>';
  3. else
  4. echo 'byles tu juz nie ma textu';
row
dobra dzięki za pomoc wszystkim, próbowałem cały dzień z tym cookie, ale chyba jednak źle to robię. Bardzo proszę Was o podanie przykładu tak jak w/w temacie tyle,
że z obsługą ciastek przez cały dzień. Raz na dzień wyświetla to co jest w pliku JS

Pozdrawiam
piotr94
  1. <?
  2. if($_COOKIE['costam']!=0){
  3. set_cookie('costam',1,time()+3600*24*1);
  4. ?>
  5. <script type="text/javascript" src="skrypt_wyswietlany_dla_danego_usera_raz_na_24_h.js"></script>
  6. <?
  7. }
  8. ?>
row
Cytat(piotr94 @ 12.11.2009, 18:32:34 ) *
  1. <?
  4. ?>
  5. <script type="text/javascript" src="skrypt_wyswietlany_dla_danego_usera_raz_na_24_h.js"></script>
  6. <?
  7. }
  8. ?>

zamieściłem ten kod w pliku index, ale niestety zawartość tego co jest jest pliku JS nie wyświetla, a bezpośrednio sam kod JS wykonuje się. Więc co w tym kodzie jeszcze brakuje/jest niedobrze?

Dziękuje
Blame
Więc dajesz:

1. <?
  4. ?>
  5. <script type="text/javascript" charset="utf-8">
  6. <!-- Twój skrypt...-->
  7. </script>
  8. <?
  9. }
  10. ?>
row
teraz skrypt wykonuje się, ale cookie nie działa bo cały czas jest wyświetlana zawartość skryptu, a powinno raz na dzień
piotr94
a nie masz wyłączonej obsługi ciasteczek w przeglądarce??
row
obsługa jest włączona,a ten kod to mam zamieścić do pliku index w wskazane miejsce?
Blame
Tak. Najlepiej w head.
row
powracając do tematu nawet w sekcji head to nie działa ponieważ cały czas jest wyświetlany kod JS, zamiast raz na dzień : ))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.