Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]dane do textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam
chciałbym wyciągać dane z pliku zamieszczonego w bazie i wyświetlać zawartość w polu text area. Męczę się z tym od rana, może ma ktoś jakiś pomysł co do prawidłowego dzialania skryptu?
  1. $rc= fopen ($sat=sql_select("SELECT * FROM notatki"), "r");
  2. $zapytanie = fread ($rc, filesize ("SELECT * FROM notatki");
  3. <tr>
  4. <td><textarea id="bolo" name="bolo" cols="5" rows="5" readonly="readonly" />"'.$zapytanie[2][1].'"</textarea> </td>
  5. </tr>
Zyx
A od kiedy to w bazie danych są "pliki"? Dobra rada - naucz się najpierw porządnie, co to jest baza danych i SQL, naucz się, co to są pliki, zrozum różnicę między nimi i wtedy błyskawicznie załapiesz, dlaczego np. filesize() nie może przyjmować za argument zapytania SQL, losowego w dodatku. I nie to, żebym był złośliwy. To jest naprawdę cenna rada - tak pomieszałeś pojęcia, że prawdopodobnie sam nie wiesz do końca, co chcesz uzyskać. Ponadto, wolę naprowadzić Cię na przyczynę, niż podać gotowy kod i puścić wolno, bo za dwa dni wrócisz z podobnym problemem.
em-ba
dlatego się tu pojawiłem.. znalazłem przykładowy skrypt ale on przedstawia jak wczytać zawartość z pliku a nie z bazy. Z pliku udaje się wczytać ale z bazy nie mam pojęcia jak zrobić. Wykonałem zapytanie ale nie wiem.. Na samym początku jak wykonam zapytanie to znowu co podać w nawiasach? ..rekordy do wczytania? dobrze kumam?
Spirit86
  1. <?
  2. $link = mysql_connect('localhost', 'nazwa_uzytkownika_bazy_danych', 'jego_haslo');
  3.  
  4. $q = mysql_query('SELECT * FROM notatki');
  5. while($re = mysql_fetch_row($q)){
  6. echo'
  7. <tr>
  8. <td><textarea id="bolo" name="bolo" cols="5" rows="5" readonly="readonly" />"'.$re['nazwa_kolumny_bazy_danych'].'"</textarea> </td>
  9. </tr>';
  10. }
  11. mysql_close($link);
  12. ?>

zmień sobie dane do bazy danych (uzytkownik, haslo) i wpisz zamiast nazwa_kolumny_bazy_danych nazwe kolumny z sql tongue.gif
em-ba
niestety dalej nic:/
zrobiłem tak jak napisałeś ale nic to nie dało.. nie wyświetla zawartości pola z bazy

dodam, że w bazie mam nazwę tabeli opisy... dalej kolumny opisy_id i opisy_tresc ..więc podstawiłem odpowiednio opisy_tresc pod value, nawet jeszcze inne rzeczy kombinowałem ale ..nie działa i tak:/

wklejam kod w takiej postaci:

1. $link = mysql_connect('localhost', 'nazwa_uzytkownika', 'haslo');
  2. $q = mysql_query('SELECT * FROM nazwa_tabeli');
  3. while($re = mysql_fetch_row($q)){
  4. <tr>
  5. <td><textarea id="bolo" name="bolo" cols="5" rows="5" readonly="readonly" />"'.$re['nazwa_kolumny'].'"</textarea> </td>
  6. </tr>';
  7. }
  8. mysql_close($link);

i wyrzuca mi na stronie bład
"Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in....", gdzie linia, do której się odnosi te ostrzeżenie to ten fragment
  1. while($re = mysql_fetch_row($q)){

czy wie Ktoś może w czym tkwi błąd?
potreb
Zastosuj Panie po $q = mysql_query...: echo mysql_error(); to dostaniesz jaki błąd!!!!

Jak napisałeś że wkleiłeś w takie postaci kod jaki ci kolega podał i nie zmieniłeś nazwy tabeli to nie będę pisał co.

I zamiast fetch_row - fetch_array
em-ba
Zmieniłem na array, dopisałem, żeby pokazało co to za błąd i.. nic się nie wyświetla.. tzn nie ma textarea, żadnych uwag, nic..
może opiszę ze szczegółami:
mam baze notatki, w niej tabele opisy, tabela ma dwie kolumny: opisy_id i opisy_tresc. treść ktora chce wyświetlić w polu textarea jest wpisana w kolumnie opisy_tresc dla id=3

więc wpisuje tak:
  2. $q = mysql_query('SELECT * FROM notatki');
  3. while($re = mysql_fetch_array($q)){
  4. <tr>
  5. <td><textarea id="bolo" name="bolo" cols="5" rows="5" readonly="readonly" />"'.$re['opisy_tresc'].'"</textarea> </td>
  6. </tr>';
  7. }
  8. mysql_close($link);
potreb
  2. $q = mysql_query("SELECT * FROM `notatki` WEHRE `opisy_id` = '3' ") or die(mysql_error());
  3. while($re = mysql_fetch_array($q)){
  4. <tr>
  5. <td><textarea id="bolo" name="bolo" cols="5" rows="5" readonly="readonly" />'.$re['opisy_tresc'].'</textarea> </td>
  6. </tr>';
  7. }
em-ba
zamieściłem tak i nic.. próbowałem jakoś przerabiać i dalej nic. Ciągle wyskakuje inf
"Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in..." dotyczący linii z pętlą while :/
phpion
A bazę danych to kto wybierze? Krasnoludki? smile.gif mysql_select_db
Spirit86
chłopie, zadajesz idiotyczne pytania, nawet nie dziecinne. Rusz głową. A tych którzy Ci pomagają nawet nie nagrodzisz głupim przyciskiem pomógł... tak ci cieżko wpisać adres do manuala, masz juz wszystko jak na tacy. nawet podałem ci co masz zmienic, czy to takie trudne czytanie ze zrozumieniem?

nazwa 'nazwa_uzytkownika', 'haslo' nie służy po to by była jaka jest, tylko po to by ją ZMIENIĆ!!!
potreb
Cytat(Spirit86 @ 30.10.2009, 18:12:20 ) *
chłopie, zadajesz idiotyczne pytania, nawet nie dziecinne. Rusz głową. A tych którzy Ci pomagają nawet nie nagrodzisz głupim przyciskiem pomógł... tak ci cieżko wpisać adres do manuala, masz juz wszystko jak na tacy. nawet podałem ci co masz zmienic, czy to takie trudne czytanie ze zrozumieniem?

nazwa 'nazwa_uzytkownika', 'haslo' nie służy po to by była jaka jest, tylko po to by ją ZMIENIĆ!!!

Google też nie boli.
Rozumiem, że ktoś ma problem z czymś, ale nikt tutaj gotowców za free nie będzie pisał, chyba że za opłatą.
Trzeba mieć minimalne podstawy, szukać samemu rozwiązań, a że się przychodzi od razu do forum nawet nie próbując to nie ma co liczyć na zrozumienie. Warto kupić książkę, aczkolwiek nie zawsze książka wymyśli sama za ciebie coś. Też nie jestem geniuszem, ale staram się szukać odpowiedzi najpierw. Także Spirit ma rację, manual to podstawa, należy potrafić czytać ze zrozumieniem.
Pozdro

Ps.
Na tym forum masz mnóstwo przykładów do zastosowania. Więc jak chcesz się czegoś nauczyć, a nie tylko stworzyć internetową grę lub stronę piłkarską warto czasami poświęcić trochę czasu na naukę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.