Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]GTK 2 for PHP 5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, pobrałem ze strony GTK binarki do GTK jednak nie wiem jak je zainstalować. W manualu wyczytalem ze mozna zainstalowac jakis Gnope ktory ma w sobie GTK 2 więc zainstalowalem, nie wiem o co w tym programie chodzi (Gnope) wiec zostawilem go. Pobralem kompilator PriandoBlender ktorym zamieniam .phpw -> .exe, niestety są dwa minusy, stąd moje pytania.

1. Muszę pisać obiektowym, inaczej program nie działa, tyle że ja nie piszę w obiektowym PHP...
2. Prograram z Hello World ma dziesiatki plikow .dll i innych i zajmuje 15 mb.

Mozliwe ze cos zle robie? Pobralem jedna aplikacje ale ona zajmowala 1mb i 5 plikow.

Mial ktos z tym doczynienia?
Riklaunim
PHP + GUI nie przyjęło się za bardzo więc nie ma do tego zbyt wielu tutoriali. Jeżeli bardzo interesuje cię tematyka aplikacji desktopowych to raczej nie PHP, a .NET (sporo tego) lub np. Python (PyQt4). Aplikacje GUI są znacznie trudniejsze do napisania, gdyż zupełnie inaczej działają wykorzystując pętlę zdarzeń i wielowątkowość.

Cytat
1. Muszę pisać obiektowym, inaczej program nie działa, tyle że ja nie piszę w obiektowym PHP...

Twój problem. Nie piszesz to się naucz bo aplikacje GUI muszą być generalnie obiektowe.

Cytat
2. Prograram z Hello World ma dziesiatki plikow .dll i innych i zajmuje 15 mb.

Zależy jak przebiega budowanie... nie wiem, ale dla porównania gotowa binarna aplikacji PyQt4/py2exe pod Windowsem to jakieś 7-8MB.
bim2
Programy zazwyczaj dużo zajmują, zależy jakich bibliotek używasz. Aplikacja w trayu + cron + przeszukiwanie pamięci RAM to już 600kb :|

Jak nie znasz obiektówki, to nawet się nie zajmuj tym.
MateuszS
Cytat
Jak nie znasz obiektówki, to nawet się nie zajmuj tym.

Potrafisz zachecic.

Znacie jakies dobre, ale to DOBRE kursy obiektowki? Te na necie sa bardzo slabe, tzn te ktore widzialem, mam tez ksiazke, "php wademecum profesjonalisty, wyd. 3" ale chyba ta ksiazka jest dla profesjonalistow i sluzy jako przypominajka.
redeemer
Co do pisania aplikacji w PHP z GUI pod windows, to możesz zainteresować się http://winbinder.org
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.