Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytania o projekt panelu bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nowy_pehapowiec
Naszła mnie chęć na przebudowę tego co nazywałem panel do zarządzania bazą. Chodzi o zwykły formularz html +php +mysql. Żeby nie było, przeglądałem forum i używałem szukajki, ale nic konkretnego nie znalazłem. Koniecznie chciałem się od was dowiedzieć:

1 Do pobierania danych pewnie POST a nie GET. Ale do ich przechowywania między stronami formularza? Sesje czy ciasteczka? Teraz mam sesje ale może to źle?

2 Czy zaszyfrowanie hasełka zwykłym sha1 +losowe ziarno wystarczy aby w miarę bez obaw trzymać je w kodzie strony z formularzem?

3 Na ile da się kompletny formularz poskładać z własnych funkcji aby się nie powtarzać w kodzie? Wiadomo, że listę tabel czy kolumn w wybranej tabeli wyświetlę odwołując się do odpowiednich funkcji. Ale jak jeszcze można kod formularza uprościć? Czy jest sens pisania np funkcji do modyfikacji/dodawania/usuwania rekordów z odpowiednich tabel? Na pewno liczba argumentów takiej funkcji będzie dość duża bo każda tabela jest inna. A jeśli uwzględnić powiązania między tabelami to liczba argumentów będzie bardzo duża. Np usunięcie jakiegoś produktu powinno skutkować między innymi usunięciem jego fotek (chyba, że używa ich inny produkt) - czyli będzie trzeba już kilka tabel zmodyfikować. Z jednej strony fajnie byłoby mieć takie uniwersalne funkcje (na przyszłość) a z drugiej poziom komplikacji bardzo rośnie. Warto?

4 Czy formularz powinien zapewniać pełna funkcjonalność pracy z bazą (wszystkie możliwe i sensowne operacje). Czy textarea czekająca na kod sql mogłaby być uzupełnieniem?

5 Czy znacie może jakieś tutki o samych formularza do zarządzania bazami? Chciałbym zrobić coś co będzie userfriendly:) a przy dużej ilości tabel więc i dużej ilości opcji nie jest to takie easy. Przynajmniej dla mnie :| Może natknęliście się na jakiś schemacik blokowy panelu administracyjnego większej bazy danych? No dobra przesadziłem z tym schematem blokowym, ale może jakiś tutek, tematy na forum, może coś macie w swoich scrapbookach?

pozdro

cudny
ad1.
Oczywiście tylko post, a co do ciasteczek... Jeśli po zamknięciu przeglądarki nie będą już ci potrzebne tablice superglobalne to używaj sesji. Łatwiej się do nich odwołać i ciężko je przechwycić.
ad2.
Do haseł wystarczy samo sha1 - Nawet jeśli ktoś jakimś dziwnym trafem wykradnie ci hasła z bazy to i tak zostaje mu tylko metoda prób i błędów do rozkodowania, a to bardzo długo trwa - zdążysz poinformować użytkowników o tym, chociaż uważam, że jeśli nikt nie zna hasła do bazy danych i nie popełnisz jakiegoś rażącego błędu w skrypcie logowania to dane są bezpieczne.
ad3.
Ja używam include();
Każdy formularz, który się powtarza zapisuję w osobnym pliku, po czym jak ci jest potrzebny to po prostu include('form1.php");
Następnie action też daję do osobnego pliku z warunkami i zapytaniami po czym odsyłam z powrotem do macierzystego pliku przy pomocy header();
ad4.
questionmark.gif NIE
ad5.
Posiadam tylko swoje projekty ale sam nawet nie mam do nich haseł smile.gif

pzdr
Riklaunim
Zainteresuj się jakimś ORMem na bazy danych. Wtedy przy okazji powinny być klasy generujące i obsługujące formularze dodawania, edycji na bazie modeli opisujących daną tabelę.
Sam na co dzień korzystam z Django, który ma swój ORM na bazy danych, jak i system generowania i obsługi formularzy dla tych modeli i to drastycznie pozwala załatwić sprawę takich interfejsów (Plus ma własny generowany na podstawie modeli Panel Admina dla nich.)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.