Cytat(Daiquiri @ 24.08.2009, 16:17:46 )

Przekierować użytkownika? Coś na kształt:
A czy to na 100% zabezpieczy mnie przed kim, kto celowo chcialby mi balagan w bazie zrobic?
Bo z tego co pamietam, wystarczy nacisnac "X" w przegladarce i zatrzymamy skrypt, wtedy nas nie przekieruje, a odswiezyc bedzie mozna :/
Uprzedzam iz sprawdzam poprawnosc wpisanych danych do formularza, w tym to czy dany uzytkownik i mail czasami nie istnieje juz w bazie i zwracam odpowiedni komunikat, ale
problem w tym ze, gdy wszystko jest OK, daje jeszcze stronke, w ktorej wypisane sa wprowadzone dane, w celu potwierdzenia ich poprawnosci przez klienta, ktory sie rejestruje.
Gdy nacisnie on "Zapisz" wtedy przesylam ponownie dane POST i dopiero dodaje do mysql, ale w tedy juz nie sprawdzam czy uzytkownik istnieje w bazie.
Czy ponowne sprawdzanie istnienia uzytkownika, to jedyne wyjscie? Bo z tego sprawdzania za 1 razem nie moge zrezygnowac, bo nie chce aby uzytkownik dowiadywal sie
dopiero przed samym zapisem, ze ten nick jest juz zajety, bo wiem jakie to bywa deprymujace (czlowiek sie nawypisuje, a tu klops...
Moglbym zrezygnowac ewentualnie z tego "potwierdzania danych przez uzytkownika" i zaraz po wyslaniu formularza i sprawdzenia czy nie ma bledow, zapisywac do bazy.
To jednak ma tez swoje minusy, bo ktos w loginie moze zrobic literowke i pozniej sie juz nie zaloguje.
Co radzicie?