Mój problem jest następujący: jest formularz, wpisuję do niego dane, klikam zapisz, dane lecą do JS, stamtąd do skryptu PHP, ten zapisuje do bazy i zwraca wynik. Wszystko ok do czasu aż zachciało mi się w formularzu wpisać znak + np. aaaaa + bbbb.
Korzystam z firebuga i widzę, że do JS leci taki string: aaaaa%20+%20bbbb.
W skrypcie daję alert i wyświetla mi "aaaaa + bbbb"
W pliku PHP daję echo i już mam "aaaaa bbbb" <== po drodze ginie '+'
formularz:
<form name='zapisz'> <table align='center'> <tr><td class="naglowek">Wyrobisko : </td><td><select class="lista" name='wyrobisko' onchange="otwor(this.value)"> <option>-- wybierz --</option> <?php include('../../include/connect.php'); $query = mysql_query("SELECT id_wyrobiska, nazwa_wyrobiska, id_pokladu, id_warstwy FROM wyrobiska ORDER BY nazwa_wyrobiska ASC"); $nazwa = $row['nazwa_wyrobiska']; $id_pokladu = $row['id_pokladu']; $id_warstwy = $row['id_warstwy']; echo '<option value ="'.$row['id_wyrobiska'].'" onclick="skladowe_otwory(this.value);">'.$row['nazwa_wyrobiska']."</option>"; } ?> </select></td></tr> <tr><td class="naglowek">Składowa wyrobiska : </td><td><div id="skladowe"><select class="lista" name='skladowa_wyrobiska' disabled><option>-- wybierz --</option></select></div></td></tr> <tr><td class="naglowek">Numer otworu : </td><td><input type='text' name='nr_otworu' size='8' maxlength='8'></td></tr> <tr><td class="naglowek">Długość : </td><td><input type='text' name='dlugosc' size='8' maxlength='8'></td></tr> <tr><td class="naglowek">Lokalizacja : </td><td><textarea cols='60' rows='2' name='lokalizacja'></textarea></td></tr> <br> <tr><td colspan="2" align="center"><br><input type="button" value="Zapisz" onclick="dodaj('1', 'dodaj_otwor', skladowa_wyrobiska.value, nr_otworu.value, dlugosc.value, lokalizacja.value);"></td></tr> </table> </form>
funkcja obsługująca zdarzenie onclick na buttonie "Zapisz":
function dodaj(id, czynnosc, w1, w2, w3, w4, w5, w6, w7, w8, w9, w10, w11) { xmlHttp=GetXmlHttpObject(); var url="admin/save.php"; url=url+"?id="+id+"&czynnosc="+czynnosc+"&skladowa="+w1+"&nr_otworu="+w2+"&dlugosc="+w3+"&lokalizacja="+w4; url=url+"&sid="+Math.random(); xmlHttp.onreadystatechange=stateChanged1; xmlHttp.open("GET",url,true); xmlHttp.send(null); }
skryptu PHP nie daję bo echo $_GET['lokalizacja']; daje aaaaa bbbb czyli problem nie tkwi w tym pliku ...
jakieś pomysły ?