Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer HTTP Apache nie działa poprawnie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
chaber01
Witam
Mam wielki kłopot po instalacji ostatnich poprawek do XP. Przy odpalaniu Serwera VERTRIGO mam następujący komunikat:
"Serwer HTTP Apache nie działa poprawnie. Sprawdź, czy port na którym pracuje serwer (80) jest wolny, poprawność pilków konfiguracyjnych oraz ustawienia firewalla."
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to poprawić, sprawdzić czy ten port jest wolny albo co zrobić żeby zadziałało?questionmark.gif

sprawa jest dość pilna
muniekw
Z tego co kojarzę to VERTRIGO jest podobny do Wampa więc powinien mieć panel w którym przetestujesz sobie dostępność portu 80. Mogę się mylić bo nie jestem pewny;) Na pewno Wamp posiada takie coś.
chaber01
niestety w tutaj nie ma czegos takiego sad.gif
muniekw
Na razie co mi przychodzi do głowy to zainstaluj sobie Wampa i sprawdź co Ci zajmuje port. Jak już usuniesz przyczynę to będziesz mógł zainstalować to czego używasz.
wookieb
A ja się zapytam czy masz włączonego skype? Jeżeli tak to Narzędzia -> opcje -> zaawansowanę -> połączenie i odznacz checkbox o użyciu portu 80 bla bla i OK

Jeżeli to nie to spróbowałbym reinstalacji.
Asmox
Cytat(wookieb @ 22.07.2009, 10:53:57 ) *
A ja się zapytam czy masz włączonego skype? Jeżeli tak to Narzędzia -> opcje -> zaawansowanę -> połączenie i odznacz checkbox o użyciu portu 80 bla bla i OK

Jeżeli to nie to spróbowałbym reinstalacji.

Dobre rozwiązanie wookieb, ale u mnie wychodzi także przełączenie Skypa na niepodłączony, włączenie serwera i zmiana statusu w Skypie na dostępny. Ja używam webserva ale może i na innych paczkach podziała.
chaber01
Dziękuję wszystkim z pomoc.
Problem był w servisie SMTP który zainstalowałem wcześniej, a który doinstalował jakieś badziewie które zblokowało port. Po odinstalowaniu wszystko jest ok
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.