Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] przesuwający się div ze zdjęciami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam, z góry uprzedzam, ze w js jestem zielony, więc proszę o cierpliwość do mnie biggrin.gif

A oto mój problem: chciałbym zrobić na stronie przesuwający się div:

Cytat
^ (strzałka do góry)

zdjęcie 1

zdjęcie 2

zdjecie 3

V (strzałka do dołu)

Obok (z lewej strony) były by ukryte div'y (display:none) z powiększonymi zdjęciami i opisami do nich.

Chciałbym, żeby wszystko funkcjonowało na document.getElementById, a nie na AJAX'ie.

Z podmianą zdjęć nie miałbym problemów. Niestety nie wiem jak zrobić taką listę zdjęć, żeby po najechaniu kursorem na strzałkę do góry z dołu "wyjeżdżały" kolejne zdjęcia (i analogicznie do strzałki w dół).

Czy moglibyście doradzić jak napisać takie coś? A może ktoś z forumowiczów spotkał się już z takim skryptem?

Z góry dzięki za każdą pomoc! smile.gif
Pawel_W
zrób slide w jQuery
sweter
Ale za pomocą slideUP i slideDown, czy istnieją może jakieś inne, podobne funkcje? (pytam się, bo dzisiaj pierwszy raz na oczy widzialem jQuery biggrin.gif )
gcdreak
Urzyj funkcji animate()
Kildyt
jQuery będzie najlepszym i najszybszym rozwiązaniem, ale jednak warto chociaż trochę "liznąć" js-a, żeby mieć jako-takie obeznanie w sprawie.
Nie rozumiem dla czego od razu wykluczasz AJAX-a? Jeżeli zdjęć byłoby bardzo dużo to obniżył by zużycie transferu.
sweter
Kildyt > A mógłbyś napisać mi taki skrypt, bo ja w ogóle nie rozumiem AJAX'a sad.gif (dlatego wolałem użyć document.getElementById)
ayeo
Witam!

~sweter, czytaj uważniej. Tu nie chodzi o AJAX'a. Są gotowe pluginy do jQuery, które robią dokładnie to czego Ci trzeba. Jedyne co musisz zrobić to listę w HTML-u z obrazkami. Pomijam już fakt, że taki plugin ma 5 linijek kodu winksmiley.jpg

Pozdrawiam!
Maxik
Jeśli chcesz cos bardziej zaawanowanego to użyj jCarousel. Tu masz przykład(mój): http://dev.maxik.me/karuzela/ Strona projektu: http://sorgalla.com/jcarousel/ Przykład z pionowym przewijaniem: http://sorgalla.com/projects/jcarousel/exa...c_vertical.html
sweter
Dokładnie o takie coś mi chodziło Maxik! smile.gif A mółbyś mi dać kod źródłowy przewijania poziomego i pionowego?
ayeo
Witam!

Przecież możesz sobie sam zobaczyć na podanej stronie. Podejrzewam, że jeśli ~Maxik podał te linki to nie ma nic przeciwko tongue.gif

Pozdrawiam!
Maxik
Poziome jest w moim przykładzie, możesz zerknąć w źródło i sobie pokopiować, zmiana na pionowe ogranicza się do dodania za scroll:1 czegoś takiego: , vertical:true (z przecinkiem przed 'vertical'). Liczba przy visible to ilość wyświetlających się naraz "punktów", a przy scroll o ile ma przewijać przy każdym kliknięciu. Wtyczka ma parę styli, wszystko jest na stronie projektu której adres podałem.
sweter
OK. A jak zmienić wygląd tych strzałek? Bo jak zmieniam plik w skins/tango/next-horizontal.png na inny o tej samej nazwie i rozszerzeniu to nic się nie dzieje sad.gif
Czemu?
Maxik
Z tego co pamiętam to trzeba zmienić class dla elementu ul, jest tam kilka styli domyślnie w paczce. Dołączasz po prostu style.css dla innego skina i zamieniasz wspomnianą klasę na jcarousel-skin-NAZWA_SKÓRKI
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.