Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własny cms od podstaw
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
andrzejwarszawa
witam.jak wykonac własny cms (prosty) z mozliwoscia dodawania info,z 5 podstron z mozliwoscia doadawania tekstu z poziomu admina ?
moze ktos nauczy mnie od podstaw jak sie do tego zabrac i napisze taki kod:)
thomas2411
Cóż to za stwierdzenie? "napisze taki kod:)"
Może pogoogluj trochę?
andrzejwarszawa
chodzi mi o kod jak sie do tego zabrac w google sa gotowe cms do instalacji
Wicepsik
Jeśli pytasz się o takie rzeczy , to znaczy że jeszcze za mało masz wiedzy aby napisać "cms'a" albo nawet zrozumieć jego zasadę działania. Zacznij od czegoś prostszego.
sowiq
Cytat(andrzejwarszawa @ 14.07.2009, 14:08:51 ) *
w google sa gotowe cms do instalacji
To weź takiego CMS i pozaglądaj w kod źródłowy to się dowiesz.
Poza tym po instalacji takiego gotowego CMS będziesz widział jak to wygląda w działaniu od strony administracji, jakie ma funkcje itd. Nie ma gotowego przepisu, bo są cms'y, Cms'y i CMS'y.
andrzejwarszawa
A ma ktos wogóle jakis prosty cms by mozna było na jednej stronie (podzielonej na sekcje) zmieniac tekst w tych sekcjach?bardzo byłbyw wdzieczny za taka pomoc wraz z opisem w kodzie co robi okreslona skladnia(funkcja).
sowiq
Taki CMS to dosłownie:
- 1 tabela w bazie danych (wystarczą pola id i treść)
- 1 UPDATE (edycja) i 2 SELECT'y (edycja + wyświetlanie) z elementarnymi warunkami (np.: WHERE id = 1)
- ew. jakiś edytor WYSIWYG
Logowanie do edycji możesz sobie zrobić chociażby na .htaccess

Zacznij od jakiegoś podstawowego kursu PHP z MySQL a wszystko stanie się po jakimś czasie jaśniejsze niż zapewne teraz jest smile.gif
planet
Ja bym Ci proponował zacząć od napisania najpierw wszystkiego osobno, żeby zrozumieć zasadę działania itp. a dopiero potem, jak już się trochę zaznajomisz to poskładać to wszystko do kupy. Skoro napisanie prostego skryptu stwarza Ci problem to faktycznie chyba jeszcze musisz się poduczyć a dopiero potem rzucać się na głębszą wodę.
skowron-line
http://www.intranetjournal.com/php-cms/

Zrób jak napisał kolega powyżej, napisz wszystko osobno a poźniej poskładaj do kupy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.