Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]2 pytania odnośnie plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Drav
Witam!
Mam 2 pytania odnośnie pracy z plikami.

1. Czy istnieje jakieś polecenia, lub czy znajduje się gdzieś gotowy skrypt wyświetlający nazwy plików w danym katalogu?
2. Czy funkcja fread() jest w stanie poprawnie ładować zawartość pliku (plik .htm wraz ze wszystkimi znacznikami) do pola formularza?
sowiq
1. readdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
2. A nie mogłeś sprawdzić? Jeśli chodzi o cały plik to IMO lepsza będzie funkcja file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Drav
Ok wszystko jest pięknie, tylko przy ładowaniu treści pliku do pola formularza wywala błędy.
Spawnm
jakie? Pokaż kod.
Drav
  1. <?php
  2. <?php
  3. $plik = $_POST['plik'];
  4. $edytuj = file_get_contents('pliki/'.$plik.'.htm');
  5. echo "<form method='post'>
  6.    Zawartosc <textarea name='tresc' cols='20' rows='2></textarea><br />
  7.    <input name='slij' type='submit' value='Wyslij' /></form>
  8. $edytuj;?>

Bład:
Cytat
Parse error: syntax error, unexpected $end in /home/diablo/domains/swiatdiablo.hekko.pl/public_html/d/cms/edytuj_action.php on line 20
sowiq
1. rozumiem, że to forum podwoiło tag otwierający, a nie Ty
Kod
<?php
<?php

2. jak robisz echo "..., to pamiętaj, żeby zamknąć cudzysłów, czyli zamiast </form> dajesz </form>";

3. nie $edytuj; , tylko echo $edytuj; i nie w tym miejscu, ale resztę sam wykombinuj.

Zaopatrz się w jakiś edytor kolorujący składnię - będzie Ci łatwiej samemu wyłapywać takie błędy. Jeśli potrzebujesz coś lekkiego, to chociażby notepad 2 ładnie koloruje.
Drav
sowiq, wielkie dzięki, błąd spowodowany był więc moim niedbalstwem smile.gif
A co do edytora to chyba będę musiał sobie pisać skrypty php osobno w notepadzie, bo przyzwyczaiłem się do korzystanie z Microsoft Expression Web (koloruje i jest wygląd "na żywo") ale przy php nie spełnia to swojego zadania.
Już bez rozwodzenia się. Dzięki za pokazanie mi błędu smile.gif
Pomógł smile.gif

PS: I właśnie zauważyłem, że dałem zmienna $edytuj na końcu zamiast w <taxtarea.</textarea> smile.gif znów niedbalstwo
piotrooo89
Cytat(Drav @ 22.06.2009, 21:19:45 ) *
1. Czy istnieje jakieś polecenia, lub czy znajduje się gdzieś gotowy skrypt wyświetlający nazwy plików w danym katalogu?

podaje Ci alternatywe do rozwiązania ~sowiq'a glob" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.