Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pobieranie danych z pliku...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_JuleK_
Witam! Mianowicie wpadłem na pomysł, żeby zamiast akutalizować menu i stopkę na każdej podstronie po kolei, mógłbym dać coś, co by odczytywało plik np stopka.php i dawało jego zawartość tam, gdzie bym dał określony kod. Teraz pytanie: Jaki kod? Lub wskazówki jakieś? 

PS. Szukałem w google ale nie wywiedziałem się niczego ambitnego.
Wicepsik
  1. <div id="stopka">
  2. <?php
  3. include('stopka.php');
  4. ?>
  5. </div>

A w stopka.php treść stopki między divami.

include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
_JuleK_
Właśnie ten sposób znałem, ale nie działa, nie wiem dlaczego. 

Strona:

www.julek175j.pl/polecam.htm

W stopce jest przerobione przez kumpla, i też nie działa.
Wicepsik
Musisz stronę zapisać w .php a nie .html
_JuleK_
No, dzięki, nie ma to jak być noobem. A teraz kolejne pytanie:

Czy trudne było zrobić skrypt, dzięki któremu możemy edytować jakiś plik znajdujący się na FTP strony? Oczywiście zabezpieczony hasłem, ale z tym sobie poradzę. Może jest już taki skrypt? A jeśli nie, to jakieś wskazówki, jak napisać? tongue.gif
Filip_Łdz
Trudne, nie trudne zależy na jakim poziomie znasz np: php.
Wicepsik
Cytat(Filip_Łdz @ 12.06.2009, 18:56:48 ) *
Trudne, nie trudne zależy na jakim poziomie znasz np: php.

Jak nie wiedział że trzeba zapisać w .php to trudne, bardzo trudne.
_JuleK_
Miałem w PHP, ale też nie działało, literówka była. Kumpel mi poradził coś z div'ami, ale też nie działało, a widział że strona w HTML :|
grzegosh
Chodzi Ci o to, żeby edytować plik z poziomu przeglądarki? Żeby nie trzeba było wchodzić na ftp, ściągać plik, edytować jego kod, potem znów wrzucać itp?
Nie jestem ekspertem, jeśli się mylę, Panowie poniżej poprawą mnie, ale wydaje mi się, że nie jest to skomplikowane tongue.gif
Odczytujesz zawartość pliku, ładujesz jego treść do textarea, a podczas zapisu - nadpisujesz plik danymi z textarea.
Tak bym próbował robić ja, a czy tak jest poprawnie i (jeśli poprawnie) najlepiej to nie wiem bo nigdy tego nie próbowałem smile.gif
teherty
Spróbuj. Wyjdzie, nie wyjdzie czegoś się nauczysz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.