ignas1987
7.06.2009, 21:23:36
Mam taki formularz i nie wiem co jest grane. Mianowicie jest to formularz czata i teraz gdy przyciśnie się przycisk wyślij wszystko jest ok, ale jeżeli wpisze tekst i wcisnę enter, to przekierowuje mnie na form_post.php. Jak zrobić aby po przyciśnieciu klawisza enter robiło się to samo co po przyciśnięciu buttona "Wyślij"??
<form id="form" method="POST" action="form_post.php" > <td>$nick:
</td><td><input name="text" type="text" size="82"></td>
Podepnij zdarzenie z przycisku do formularza: onsubmit.
ignas1987
7.06.2009, 21:37:47
<button onsubmit="SendRequest();reset()">Wyślij</button> niestety... Chyba że Cie źle zrozumiałem ;P
[EDIT] Po za tym teraz kliknięcię na przyciśk nie wywołuje zdarzenia :/ [/EDIT]
Kod
<form id="form" method="POST" action="form_post.php" onSubmit="SendRequest();reset()">
<td>$nick: </td><td><input name="text" type="text" size="82"></td>
<td><input type="submit" value="Wyślij"></td></tr>
</form>
ignas1987
7.06.2009, 21:47:26
qrde... dalej mnie przekierowuje :/ [EDIT] Teraz to nawet po przyciśnięciu wyślij [/EDIT] :/
Albo return false jeszcze dopisz, albo dobinduj przechwytywacza (tak by było najlepiej), który dla zmiennej zdarzenia ustawi e.preventDefault(). Na tę frazę na pewno coś znajdziesz. ;]
Ale samo return false styknie.
ignas1987
9.06.2009, 06:39:28
Działa z return false

dzięki

Działa, ale tylko na localhoście :/ a na serwerach (sprawdzałem na 2) zupełnie inaczej sie ta strona zachowuje: na jednej nie dodaje tekstu... na drugiej znów przekierowuje mnie na form_post.php. I poza tym te cholerne reklamy w divie gdzie wyświetla się tekst :/ (dokładnie to stopka cba.pl)
Cytat
I poza tym te cholerne reklamy w divie gdzie wyświetla się tekst :/ (dokładnie to stopka cba.pl)
To sobie sam odpowiedziałeś. Nie pomagamy w omijaniu zabezpieczeń/regulaminu.
ignas1987
9.06.2009, 07:21:59
Cytat

Działa, ale tylko na localhoście :/ a na serwerach (sprawdzałem na 2) zupełnie inaczej sie ta strona zachowuje: na jednej nie dodaje tekstu... na drugiej znów przekierowuje mnie na form_post.php.

Sugeruję, aby ktoś mi pomógł w tym temacie w cytacie (reklamy mnie nie obchodzą... bo sam to obszedłem..)
Sprawdź na innym hostingu. Jeśli zadziała - znasz odpowiedź.
ignas1987
9.06.2009, 08:55:44
<form id="form" method="POST" action="form_post.php" onSubmit="SendRequest();reset(); return false;"> <td>$nick:
</td><td><input name="text" type="text" size="82"></td>
Czyli ten kod powinien śmigać??
golaod
9.06.2009, 08:56:45
Zacznijmy od tego, że hosting nie ma nic wspólnego z javascript. Odpal stronę w FF z jakimś bug trackiem dla Javascript i się dowiesz co jest źle.
ignas1987
9.06.2009, 09:00:54
Ale mówie... na localu - wszystko jest dobrze, na cba nie dodaje tekstu a na ugu przekierowuje... a wszędzie jest ta sama kopia tego co mam na localu... :/ Już ręce mi opadają...
golaod
9.06.2009, 09:07:33
A ja Ci powtarzam, że debuger w głowie to ma tylko i wyłącznie mój wykładowca z programowania obiektowego. Zatem odpal sobie jakiegoś bug trackera w firefox'ie zamiast pisać 3 raz, że na localu działa, a gdzie indziej nie. Co ty w administratora się bawisz ? "Bo u mnie działa"?
Zacznij od web developer dla FF.
edit @DOWN
Z pewnością jest tak jak piszesz jednak żadna reklamówka na darmowych hostingu nie ma wglądu na DOM by zmieniać onSubmit. No chyba, że nie chcą mieć ludzi bo formularze nie będą działać z powodu reklamy.
Cytat
Zacznijmy od tego, że hosting nie ma nic wspólnego z javascript.
Reklamówka na darmowym hostingu potrafi popsuć więcej niż Ci się wydaje.
A nie używasz przypadkiem Rewrite, etc? Bo przy błędzie skryptu nic nie zostanie wykonane.
ignas1987
9.06.2009, 19:16:03
własnie mnie coś rozjaśniło... ale musze to sprawdzić erix w domu... bo teraz w robocie jestem. Prawdopodobnie stopka wstawiona w cba w divie wyświetlania tekstu, który jest odświeżany, blokuje jakoś zapis do pliku... jeżeli ktoś jeszcze ma jakiś pomysł niech pisze
http://www.czat4u.ugu.pl/form_post.php
<?php
echo"<b>Pole tekstowe: </b>{$_POST['text']}<br />";
if(isset($_POST['checkbox'])) else
echo"<b>Radio: </b>{$_POST['radio']}";
?>
index
<script type="text/javascript">
function SendRequest() {
var req = mint.Request();
req.OnSuccess = function() {
$("response").innerHTML = this.responseText;
}
req.SendForm("form");
}
<form id="form" method="POST" action="form_post.php"> Pole tekstowe:
<input name="text" type="text" /><br /> Checkbox:
<input name="checkbox" type="checkbox" /><br /> Radio:
<input name="radio" type="radio" value="Lorem" checked /> Lorem
<input name="radio" type="radio" value="Ipsum" /> Ipsum
no i oczywiście mintajax w tym samym katalogu... Możecie zobaczyć w tych waszych debugerach co tam wyskakuje??
Kod
JavaScript - http://www.czat4u.ugu.pl/mintAjax.js
Linked script not loaded
Kłamiesz.
ignas1987
9.06.2009, 19:27:15
o jaaaaaaa... nie mogę... klient ftp zamienia mi nazwy plików na wszystkie małe litery... Tu tkwił błąd - dzięki erix
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.