NIestety - rozwiazanie oparte na blokowaniiu adresów i domen jest co najniej nieskuteczne.
Panujace nam ostatnio robaki nie podają w adresie nadawcy adresu, z którego zostały rozesłane, tylko pierwszy lepszy adres, jaki im wpadnie w ręce. Mało tego - często wykorzystują do tego sztucznie wygenerowane adresy, tworzne w oparciu o np. domenę odbiorcy.
Przykład?
mam domenę mStudio.nQ.pl
Mam w niej założone kilka kont pocztowych.
pewnego razu dostałem serię maili, które o dziwno przepuścił scaner na serwerze (nie nadążyli z aktualizacją... ) z: swojego konta, z kliku kont, któe w rzeczywistości na pewno nie istnieją, oraz przyszło kilka maili NA adresy kont, kont, któe nie tylko nie istnieją, ale też nigdy nie istniały w tej domenie.
Co więcej - mimo że posiadam najświeższe oprogramowanie antywirusowe zarówno na pc, jak i na serwerze, co wiecej, mam pewność, że moje maszyny nie są niczym zainfekowane, dostałem kilka maili z informacją, że
a) ktoś otrzymał maila z wirusami odemnie

że jakieś maile odemnie nie zostały odebrane, z powodu zablokowania ich przez serwery odbiorców. Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że żadnego z tych adresów nie znałem. Mało tego - nie miałem ich w książce adresowej.
Dlatego zamist blokować adresy w ramach własengo konta, lepiej zaopatrzyćsięw najnowszy program antywirusowy, oraz spolec na działaniu skanerów postawionych na serwerach. One naprawdę wykonują dobrą robotę.