Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Okenko ajax
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sannin
Witam,

chcę zrobić takie ajaxowe okienko. Na całość strony wyskakuje pół przeźroczysty div i w nim jest dajmy obrazek. Zrobiłem coś takiego:

Cytat
html {
width: 100%
height: 100%;
padding: 0;
margin: 0;
}
body {
width: 100%
padding: 0;
margin: 0;
}
.popup {
width: 100%;
position: absolute;
background-color: #000000;
filter: alpha(opacity=50);
-moz-opacity: 0.5;
opacity: 0.5;
}
.ramka {
filter: alpha(opacity=100);
-moz-opacity: 1.0;
opacity: 1.0;
}

Cytat
<div class="popup">
<div>
<iframe class="ramka" width="1000" height="750" src="editor.php?image=4"></iframe>
</div>
</div>

Problem jest taki że obrazek tak jak div#popup jest pół przeźroczysty mimo, że nadałem ramce optyczność=1. Drugim problemem jest to, że jeśli strona (ta pod div#popup) jest wyższa niż 100% strony to div#popup jest tylko nad nią do tego miejsca gdzie zaczyna się scroll, kiedy zjadę scrollem w dół jest zwykła strona.
vokiel
"Optyczność" jak to nazwałeś to tak na prawdę "nieprzezroczystość" a ustawiona na 1 to jest pełna nieprzezroczystość. Zatem jeśli ustawisz ja na inną wartość z przedziału <0,1> to otrzymasz warstwę, która nie będzie w pełni nieprzezroczysta winksmiley.jpg

Trzeba pobrać wysokość contentu, nie tylko wnętrza okna.
sannin
To raczej nie pomaga bo po ustawieniu 0.1 czy 0.9 nic się nie zmienia smile.gif
erix
Cytat
Problem jest taki że obrazek tak jak div#popup jest pół przeźroczysty mimo, że nadałem ramce optyczność=1.

Ok, obrazowo: masz miskę wody. Chcesz wylać z niej objętość wiadra. Da się? Nie da się. Musisz obiekt, który ma być w pełni przezroczysty wyciągnąć z półprzezroczystego tak. Innymi słowy - ramka nie może być dzieckiem popup.

Jeśli nie chcesz tego zmieniać, pozostaje półprzezroczysty PNG jako tło popup.

Cytat
jest wyższa niż 100% strony to div#popup jest tylko nad nią do tego miejsca gdzie zaczyna się scroll, kiedy zjadę scrollem w dół jest zwykła strona.

Albo position: fixed, albo przesuwanie pozycji via JS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.