Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obrona inż.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slawny
Witam,

napisałem i oddałem już pracę inż przedstawiającą autorski CMS.
W związku, że zbliża się obrona powoli biorę się za przygotowania. I tu pytanie-prośba do was:
co zawrzeć w prezentacji ppt. Ma to być na jakieś 10 min gadania no i takie podstawowe rzeczy typu tematem pracy jest, celem pracy było....już mam, ale to mało. Co w takich prezentacjach na obroną umieszcza. Może mi ktoś napisać listę elementów jakie powinienem opisać w prezentacji? Szukałem jakiś przykładowych ale znalazłem tylko dwie i to marnej jakości. Może ktos z was ma już za sobą ten etap życia i ostała mu się prezentacja...

Proszę o wypowiedzi.
Spawnm
tego etapu za sobą nie mam , ale polecam akcje z matury :
robisz masę fotem cmsa/admin panelu itp , potem wyświetlasz slaydy i opisujesz :
Jak widzimy ... obraz ... przedstawia ... panel.
Panel podzielony jest na 2 części ... menu .... i obszar roboczy.
Menu składa się z .... itd itp biggrin.gif
batman
Gdzieś się zawieruszyła moja prezentacja, ale postaram się opisać co w niej było.

1. Wstęp - co było celem pracy oraz krótki opis podobnych rozwiązań.
2. Opis wybranych technologii i narzędzi.
3. W moim przypadku trzeba było osobno opisać algorytmy, które zostały wykorzystane w aplikacji.
4. Ogólny opis funkcjonalności.
5. Dokładniejszy opis najważniejszych funkcjonalności.
6. Wnioski.

Funkcjonalności zawierały screeny przedstawiające ich działanie. Do tego dołączony był model konceptualny bazy danych oraz skryptowa wersja algorytmów. Oczywistą rzeczą było dołączenie dokumentacji do aplikacji.
slawny
To co @Spawnm opisał, jest jak najbardziej ok, ale prezentacja nie może się składać z samych screenów aplikacji (będzie to jeden z elementów).

Cytat(batman @ 26.04.2009, 13:51:34 ) *
Do tego dołączony był model konceptualny bazy danych

Ale diagram relacji czy encji lepiej dać?
batman
Cytat(slawny @ 26.04.2009, 14:02:04 ) *
Ale diagram relacji czy encji lepiej dać?

W moim przypadku był to diagram encji. Za promotora miałem profesora (z tytułu, a nie z nazwy) od baz danych, więc wiedział on o co chodzi winksmiley.jpg
slawny
Nie ma co nowego tematu zakładać więc będę kontynuował.
Pozostało 6 dni. Prezentacja się płodzi-powoli.
Jako że byłem na specjalizacji bazy danych, napiszcie jakich pytań-zagadnień się spodziewać. Na co powinienem zwrócić uwagę?
Wskazówki, sugestie, doświadczenia własne...
sowiq
Nie wiem jak jest u Ciebie. Koleś, z którym mam laborkę (Polibuda W-wa) ze wzorców projektowych poradził nam jedną rzecz. Nie uruchamiać aplikacji na prezentacji! Powiedział, że dużo lepszym pomysłem jest porobienie slajdów, screencast'ów itp. Bo jeżeli uruchomisz aplikację i nagle okaże się, że coś nie działa, nie pamiętasz hasła czy coś w tym stylu, to będzie totalna klapa. A jeśli już podczas pytań od komisji będziesz poproszony o uruchomienie i pokazanie czegoś na żywo i coś nie zadziała, to nie ma wielkiej tragedii, bo możesz nawiązać dialog. Podczas prezentacji komisja musi siedzieć cicho, a Ty w tej ciszy klniesz spocony i z prezentacji lipa smile.gif

A co do samej prezentacji - postaraj się zainteresować komisję. Jeżeli czymś ich zaintrygujesz, coś im się spodoba, to dostaniesz ciekawsze pytania i będziesz mógł się wykazać.

Może już o tym wiedziałeś, może u Ciebie jest inaczej, ale mam nadzieję, że komuś się przyda.
batman
Cytat
Nie wiem jak jest u Ciebie. Koleś, z którym mam laborkę (Polibuda W-wa) ze wzorców projektowych poradził nam jedną rzecz. Nie uruchamiać aplikacji na prezentacji! Powiedział, że dużo lepszym pomysłem jest porobienie slajdów, screencast'ów itp. Bo jeżeli uruchomisz aplikację i nagle okaże się, że coś nie działa, nie pamiętasz hasła czy coś w tym stylu, to będzie totalna klapa. A jeśli już podczas pytań od komisji będziesz poproszony o uruchomienie i pokazanie czegoś na żywo i coś nie zadziała, to nie ma wielkiej tragedii, bo możesz nawiązać dialog. Podczas prezentacji komisja musi siedzieć cicho, a Ty w tej ciszy klniesz spocony i z prezentacji lipa smile.gif
Co za bzdura. Po to piszesz magisterkę/inżynierkę, by zrobić coś, co będzie działać. Ze swoją magisterką miałem ten problem, że mój system był polski, a system mojego promotora angielski, przez co kaszaniło się kodowanie. Zwłaszcza, że to była aplikacja napisana w ASP 3.0.
Poza tym główne zadanie aplikacji, czyli wygenerowanie planu zajęć dla uczelni trwało trochę czasu, a co za tym nie było możliwości zaprezentować tego podczas "przesłuchania". Mimo wszystko udało się zaprezentować działanie samego algorytmu wcześniej każdemu z komisji z osobna. Na samej obronie prezentowane były tylko podstawowe funkcjonalności.

Najważniejszą rzeczą o jakiej musisz pamiętać to to, że magisterka/inżynierka jest jedyną aplikacją w twoim życiu (jeśli tworzysz aplikację), która musi działać.

Cytat
A co do samej prezentacji - postaraj się zainteresować komisję. Jeżeli czymś ich zaintrygujesz, coś im się spodoba, to dostaniesz ciekawsze pytania i będziesz mógł się wykazać.
Przykro mi to pisać, ale to są tylko puste słowa, które możesz znaleźć w każdym poradniku - obrona for dummies...
Nie ma reguły na to jak zareaguje komisja na Twoją prezentację, więc nie możesz przewidzieć "ciekawości" pytań, jakie dostaniesz.

A co do pytań jakich możesz się spodziewać, to zależy tylko od Ciebie. Mam nadzieję, że wiesz o co chodzi, ponieważ nie będę rozwijał tego wątku.
sowiq
Cytat(sowiq @ 30.04.2009, 11:12:53 ) *
może u Ciebie jest inaczej
Ja tylko napisałem jakie rady przekazał nam koleś, który regularnie siedzi w komisjach. Może to odosobniony przypadek. Nie zdawałem inżyniera, więc nie znam egzaminu z autopsji.

Cytat
Po to piszesz magisterkę/inżynierkę, by zrobić coś, co będzie działać.
Teoretycznie. Praktycznie masz to jak najlepiej sprzedać.
Moi znajomi startowali w Imagine Cup w tym roku. Pomimo, że nie działało im nic i mieli tylko projekt graficzny, zrobili zajebisty screencast i przeszli do kolejnego etapu. Podobnie jest z pracami inżynierskimi.
slawny
Etap życia zwany studiowaniem zakończony. Tak jak się spodziewałem ta cała obrona to jeden wielki farmazon. Więcej strachu niż to warte, ale dla potomnych opisze jak sprawa wyglądała.

Po napisaniu pracy(już tego nie będę opisywał) i jej złożeniu w dziekanacie, praca wędruje do recenzenta.
Jest to gość, który w przeciwieństwie do promotora dokładnie czyta pracę.
Generalnie wyłapuje różnego rodzaju błędy, czepia się nieczytelnych rysunków, krótkiej bibliografii, ogółem stylu i sensu pracy. Ocena recenzenta, raczej nie będzie niższa niż ta którą postawił nam promotor, więc nie ma co się obawiać (Nie będą podważać swoich decyzji) .
Ja na opinie recenzenta czekałem ponad msc, ale w tym czasie ogania się obiegówki, zdjęcia i pozostałe formalności.
O terminie obrony dowiedziałem się tydzień wcześniej więc nie ma co być zdziwionym jak zadzwonią z dziekanatu i poinformują że za tydzień się bronimy.

Skład komisji: (3 osoby): przewodniczący komisji, promotor i recenzent pracy.
Pomijając promotora, resztę widziałem pierwszy raz na oczy.
Na każdą osobę komisja daje sobie 30 minut, a do sali egzaminacyjnej wchodzimy 3 razy:

- pierwszy raz, prezentacja - ok. 10 minut, 12 slajdów. Komisja kompletnie nie słuchała co mówię. Przewodniczący liczył moje średnie, promotor patrzył jak tapeta jest położona, a recenzent mało co nie usnął.
Jeżeli bronimy jakiś projekt związany z bazami danych prezentacja powinna zawierać:
a)witamy, nazwisko, temat itp,
cool.gif plan prezentacji
c) cel pracy,
d) co umożliwia aplikacja
e) diagram ERD lub relacje (lepiej ERD), jakieś procesy lub funkcje
f) 4-5 slajdów ze screnami aplikacji
g) wnioski
h) zakończenie

- po bacznym wysłuchaniu naszej prezentacji, zostajemy wyproszenia dosłownie na chwile. Wtedy to komisja obrabia nam tyłek, opowiadając sobie jak bardzo się nudzili.
Zostajemy ponownie zaproszeni. Nadeszła pora na pytania od komisji. Nie ma co się łudzić że wszystkie będa dotyczyły naszej prezentacji, lub naszej pracy. W moim przypadku, żadne takie nie było. Wszystkie dotyczyły tematyki bazodanowej, a opracowne pytanka(30) mogę podesłać jak ktoś sobię życzy (PW).
Generalnie promotor prowadzi tą serie pytań i (przynajmniej u mnie) ciągnął studenta za język. Zawsze coś odpowiecie, reszte on dopowie smile.gif po 3 pytaniach zostajemy ponownie wyproszeni. Należy się zorientować, od czego każdy członek komisji jest. Pytania zadają ze swoich dziedzin.

- po chwile zostajemy zaproszeni ponownie i odbieramy gratujacie od komisji.
Ocena z dyplomu jest to średnia z kilku ocen:
a) ocena promotora
cool.gif ocena recenzenta
c) ocena z prezentacji
d) 1 ocena za każde pytanie
e) średnia z całości nauki w szkole
Średnia ważona jest liczona a od 3,51 jest już 4 smile.gif

Generalnie obrona to tylko formalność i cięzko jest uwalić, ale trzeba się odroboinę przygotować co by nie było niemiłej niespodzianki.

Pozdrawiam,
slawny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.