fragles
20.04.2009, 13:46:36
są na to jakieś wzory?
chodzi mi o takie coś (dla uproszczenia okragłe liczby)
wariant 1)
-z aplikacji WWW będzie korzystało 100 osób
-żądanie ajaksowe trwa 10ms
-żądanie jest generowane co 5 sekund
-baza danych może obsłużyć 20 żądań na sekundę
no i teraz jest pytanie czy sprzęt uciągnie to wszystko czy nie - jak to obliczyć
wariant 2)
-żądanie ajaksowe trwa 20ms
-żądanie jest generowane co 15 sekund
-baza danych może obsłużyć 10 żądań na sekundę
pytanie brzmi ile przy takim układzie użytkowników serwer może obsłużyć
nie chcę wchodzić w szczegóły, że np w nocy jest mniejszy ruch czy coś takiego - chcę się dowiedzieć jak się robi takie coś jak sprawdzanie czy sprzęt uciągnie ewentualnie jaka jest jego wydajność
guitarnet.pl
20.04.2009, 16:54:52
mozna potestowac obciazenie uzywajac:
1) wbudowanego w apache aplikacji ab dla pojedynczego pliku
2) zainstalowac siege i zrobic testy z procentowym udzialem kilkunastu plikow w ruchu
wyniki zwroca sie ilosc request/second uzyskana dla maksymalnego ruchu, dosyc miarodajne jelsi baza jest na tym samym serwerze jelsi na osobnym testy sa troch ebardziej skomplikowane bo musisz ustalic gdzie dokladnie jest waskie gardlo
fragles
21.04.2009, 10:17:18
dzięki - ale od wczoraj nie mogę tego siege pobrać - nie wiem czemu, ale nie mogę cały czas mam błąd przekierowania - mniejsza o to - czy jest coś podobnego
lub są jakieś inne sposoby sprawdzania/liczenia wydajności - kompletnie w tym zielony jestem i nawet nie wiem gdzie co i jak
erix
21.04.2009, 14:35:14
Cytat
1) wbudowanego w apache aplikacji ab dla pojedynczego pliku
guitarnet.pl
21.04.2009, 15:17:15
a skad pobierasz? a nie mozesz pobrac paczki rpm i zainstalowac? domyslam sie ze twoj manager pakietow ma problem, zaktualizowales baze pakietow?
fragles
22.04.2009, 12:04:29
Cytat(guitarnet.pl @ 21.04.2009, 16:17:15 )

a skad pobierasz? a nie mozesz pobrac paczki rpm i zainstalowac? domyslam sie ze twoj manager pakietow ma problem, zaktualizowales baze pakietow?
może będzie się śmiać ale jak sie okazało to jest apache na XP - to nie mój wymysł, pomysł, ani namowa - zwyczajnie tak już jest, tak ma być - z tym dyskusji nie ma, że pod Linuxem to lub tamto, że może jeśli już winda to jakaś wersja serwer - ktoś tak wymyślił i ja nie ma nic do gadania w tym temacie no i koniec - ja chciałbym tylko sprawdzić, mieć czarno na białym ile takie coś uciągnie użytkowników, lub czy "x" planowanych to wydoli
i tyle - tylko nie wiem jak to sprawdzić
erix
22.04.2009, 18:53:21
Cytat
ja chciałbym tylko sprawdzić, mieć czarno na białym ile takie coś uciągnie użytkowników, lub czy "x" planowanych to wydoli
Narzędzie
ab jest dostępne również w paczce dla Windows.
Apache pod Win32 w celach produkcyjnych, to koszmar, nie radzę.
fragles
23.04.2009, 09:40:33
dziękuję wszystkim za pomoc
mam kolejne pytanie - czy dobrze liczę - dla apache benchmark
dane
1)mam 100 użytkowników
2)przypuścmy, że aplikacja generuje żądanie co 10 sekund
3)dla uproszczenia weźmy, że jest to stałe, czyli że to działa równomiernie przez całą dobę - nie ma tak, że np 7-17 godziny pracy więcej wieczorem i w nocy ruch mniejszy
czyli z tego wynika, że w ciągu doby wysyłanych jest
1)obliczanie parametru n
(24*60*60 [ilość sekund na dobę] / 10 [jedno żądanie na 10 sekund] ) * 100 [użytkowników] + (100 [użytkowników] * 1[wywołanie adresu z przeglądarki]) - co daje w sumie 864100 odwołań => paremtr n wynosi 864100
2)obliczanie parametru c
864100 [ilość odwłoań w ciągu doby]/ (24*60*60 [ilość sekund na dobę] ) = co daje 10.0012 odwołań na sekundę, czyli wg mnie średnio w każdej sekundzie tyle żądań może się spotkać => paramet c wynosi 10
z tego wynika, że wywołanie ab wygląda tak
ab -n 864100 -c 10
moje pytanie jest takie, czy przeprowadzone rozumowanie jest własciwe czy nie i jeśli nie to jakie jest własciwe?
jeszcze jedno mi się przypomniało
czy transfer określa sam tekst czyli to co jest między
<html></html> czy do tego dochodzą takie rzeczy jak CSS, JS, obrazki które podane są jako src?
kolejne pytanie - jeśli ap zwrócił 70007 to oznacza to, że serwer tego nie uciągnie czyli, że takie obciążenie jest dla niego za duże?
jeszcze jedno - jak rozumieć parametr n - liczbę żądań - jako ilość na co/dzień/minutę/sekundę - jak to rozumieć, bo jak czasem dam sobie za dużo (np 10000) to mi przestaje przy np 6789 mam kod błędu 70007 - i jak mam to zinterpretować taki wynik, że serwer obsłuży maksymalnie 6789 żądań na dzień/godzinę?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.