Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jezeli nastąpi przeladowanie strony to ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shreker
Witam !

Chcę zrobić coś takiego:
Jeżeli ktoś otwiera stronę po raz pierwszy pokazuje mu się napis "pierwszy raz",
ale jeżeli strona zostanie przeładowana to pokazuje mu się napis "drugi raz" i napis "pierwszy raz" może zostać wyświetlony dopiero za 24 godziny. Na razie mam coś takiego, ale to nie działa ;-(
Cookies odpadają, czy da się to zrobić w inny sposób, bez użycia cookies?

1. <?php
  2. if ($_SERVER["HTTP_REFERER"])
  3. {
  4.    echo "pierwszy raz";
  5. }
  6. else
  7. {
  8.    echo "drugi";
  9. }
  10. ?>
sowiq
Cytat(shreker @ 8.04.2009, 15:10:11 ) *
Cookies odpadają, czy da się to zrobić w inny sposób, bez użycia cookies?
Nie, bo to jedyny sposób na zapisanie informacji po stronie przeglądarki tak, że te informacje nie przepadają po jej wyłączeniu.
piotrooo89
można zapisywać w bazie REMOTE_ADDR użytkownika i ustawiać mu czy może widzieć czy nie ale jest to sposób troszkę pracochłonny.
trike
a jak REMOTE_ADDR sie zmieni tego samego uzytkownika to tez nic to nie da.
erix
Cytat
ale jeżeli strona zostanie przeładowana to pokazuje mu się napis "drugi raz" i napis "pierwszy raz" może zostać wyświetlony dopiero za 24 godziny. Na razie mam coś takiego, ale to nie działa ;-(

Zrób sesję na 24 godziny. Inne rozwiązanie niż połączenie cookies + paru danych z przeglądarki raczej nie przejdzie...
ArekJ
A może zapisać IP, system, wersje przeglądarki i może coś jeszcze do bazy danych i raz na 24h czyścić cronem. Lub dodać tam jeszcze jakiś czas... I wtedy tylko sprawdzać czy ktoś już był z tymi danymi. Gorzej jeżeli się IP zmieni, ale innego wyjścia oprócz tego i dwóch podanych wyżej nie widzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.