Postanowiłem zacząć się pobawić jQuery oraz obsługą formularzy.
Najpierw napiszę co chciałbym osiągnąć:
formularz kontaktowy z walidacją wpisywanych danych, jeżeli nie wypełni się pól lub je się źle wypełni formularz nie jest wysyłane a nieuzupełnione pola podświetlają się na czerwono.
jeżeli natomiast wszystko jest wypełnione to za pomocą jquery.form wysyłam formularz (korzystając przy okazji z blockUI).
Co udało mi się zrobić:
walidacja przebiega tak jak chcę, efekt blockUI również się pojawia - jednak ajaxForm() nie wysyła maila. Jeżeli go zastąpię form.submit(); - mail się wysyła.
Formularz:
id="validateForm"
Dołączone pluginy jQuery:
Kod JS:
$().ready(function() { $("#validateForm").validate({ submitHandler: function() { $("#validateForm").ajaxSubmit(); $.unblockUI(); $.blockUI({ timeout: 2000 }); }, rules: { imie: { required: true, minlength: 2 }, email: { required: true, email: true }, subject: { required: true, minlength: 5 }, text: { required: true, minlength: 10 } }, messages: { imie: { required: "Wpisz swoję imię/nick", minlength: "Imię/nick musi być dłuższe" }, subject: { required: "Wpisz tytuł wiadomości", minlength: "Tytuł musi być dłuższy" }, email: "Podaj prawidłowy adres e-mail", text: { required: "Wpisz treść wiadomości", minlength: "Treść wiadomości musi być dłuższa" } } }); });
Są to moje pierwsze kroki w tej technologii więc proszę o wyrozumiałość

Co ciekawe efekty blockUI pokazują się, zarówno ten przed wysyłką jak i ten po wysyłce.
Prosiłbym mądrzejsze głowy o pomoc w moim problemie.
Pozdrawiam