Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] pole input typu radio
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxil
witam mam mały problem z polem input typu radio.
chociaż problem nie odnosi się konkretnie do niego lecz do wywoływania tak jak by odpowiedniej funkcji jeśli dane pole zostało zaznaczone mój kod wygląda tak:

Kod
function zagubionedane() {
echo '<center><h2>Aby odzyskać dane wybierz opcje która pomoże Ci odzyskać zagubione dane!<br><br><br>
<TABLE WIDTH=100%><form action="index.php?gm=przypomnijadne" method=post>
<TR><TD><B>Wybierz opcje!</B></TD></TR>

<TR><TD>
<INPUT TYPE=radio NAME="step" VALUE="loginandmail"> Odzyskaj moje hasło przy użyciu Loginu i E-Maila.<BR>
<INPUT TYPE=radio NAME="step" VALUE="passandmail"> Odzyskaj mój login przy użyciu Hasła i E-Maila.<BR>
<INPUT TYPE=radio NAME="step" VALUE="mail"> Odzyskaj mój Ligin i Hasło przy użyciu E-Maila.<BR>
</TD></TR>
<td class="form_button" colspan="2" align="left"><input type="submit" name="zatwierdź" value="zatwierdź"></form></table><br><br>
</TABLE>
';
}

chciałem zrobić tak:

Kod
function przypomnijdane() {
if(isset($_POST['step']=='loginandmail')) {
echo '<table border="0" align="center"><form action="index.php?gm=odlam" method=post>
             <tr><td><b>Login</b></td><td><input type="text" name="user"></td></tr>
             <tr><td><b>E-Mail</b></td><td><input type="text" name="mail"></td></tr>
             <tr></tr>
             <td><td class="form_button" colspan="2" align="left"><input type="submit" name="przypomnij" value="przypomnij"></form></table><br><br>';
}
else if(isset($_POST['step']=='passandmail')) {
echo '<table border="0" align="center"><form action="index.php?gm=odpam" method=post>
             <tr><td><b>Hasło</b></td><td><input type="text" name="pass"></td></tr>
             <tr></tr>
             <td><td class="form_button" colspan="2" align="left"><input type="submit" name="przypomnij" value="przypomnij"></form></table><br><br>';
}
else if(isset($_POST['step'])== 'mail') {
echo '<table border="0" align="center"><form action="index.php?gm=odm" method=post>
             <tr></tr>
}
}

jednak wywala mi taki błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_IS_EQUAL, expecting ',' or ')' in /home/maxil23/ftp/game/funkcje/function_stronag.php on line 121

jeszcze nie jestem zabardzo oblatany w php i pewnie popełniam podstawowe błędy więc prosze o pomoc
piaseq
Treść komunikatu o błędzie mówi sama za siebie. To błąd składniowy. Najprawdopodobniej niedomknięty nawias w okolicy linii 121. Sprawdź swój kod.
k_@_m_i_l
Ma być :
  1. <?php
  2. function przypomnijdane() {
  3. if(isset($_POST['step']) && $_POST['step']=='loginandmail') {
  4. echo '<table border="0" align="center"><form action="index.php?gm=odlam" method=post>
  5.              <tr><td><b>Login</b></td><td><input type="text" name="user"></td></tr>
  6.              <tr><td><b>E-Mail</b></td><td><input type="text" name="mail"></td></tr>
  7.              <tr></tr>
  8.              <td><td class="form_button" colspan="2" align="left"><input type="submit" name="przypomnij" value="przypomnij"></form></table><br><br>';
  9. }
  10. else if(isset($_POST['step']) && $_POST['step']=='passandmail') {
  11. echo '<table border="0" align="center"><form action="index.php?gm=odpam" method=post>
  12.              <tr><td><b>Hasło</b></td><td><input type="text" name="pass"></td></tr>
  13.              <tr><td><b>E-Mail</b></td><td><input type="text" name="mail"></td></tr>
  14.              <tr></tr>
  15.              <td><td class="form_button" colspan="2" align="left"><input type="submit" name="przypomnij" value="przypomnij"></form></table><br><br>';
  16. }
  17. else if(isset($_POST['step']) && $_POST['step']== 'mail') {
  18. echo '<table border="0" align="center"><form action="index.php?gm=odm" method=post>
  19.              <tr><td><b>E-Mail</b></td><td><input type="text" name="mail"></td></tr>
  20.              <tr></tr>
  21.              <td><td class="form_button" colspan="2" align="left"><input type="submit" name="przypomnij" value="przypomnij"></form></table><br><br>';
  22. }
  23. }
  24. ?>

Poczytaj manuala i następnym razem dawaj kod w poprawnym bbcode.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.