Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][CSS]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maanieek
Witam Wszystkich!! smile.gif
Jestem tutaj nowy i zdecydowałem się napisać post po całodniowej lekturze forum.

Mój problem wygląda w następujący sposób:
- stworzyłem stronę (plik .html + arkusz .css + drobna grafika) - całość zgodna z xhtml 1.1 i css 2.1 wygląda we wszystkich przeglądarkach tak jak sobie wymyśliłem

- znalazł mnie wolny czas, który chcę poświęcić na php i postanowiłem moje cudo wg. jakiejś książki podzielić na oddzielne pliki - index.php i includowane: head.html, menu.html, footer.html, więc do

index.php trafiło:
<?php
$page_title = ('Witamy na stronach...');
include ('includes/head.html');
?>
<?php
include ('includes/menu.html');
?>
<?php
include ('includes/footer.html');
?>

ALE ZACZYNA SIĘ PROBLEM Z WYNIKIEM TEGO POŁĄCZENIA - STRONA W PRZEGLĄDARCE SIĘ DELIKATNIE ROZJEŻDŻA POMIMO TEGO SAMEGO ŻRÓDŁA KTÓRE SOBIE PODGLĄDAM I WYNIKI VALIDATORÓW MÓWIĄ O:

Byte-Order Mark found in UTF-8 File.

ORAZ

Line 1, Column 0: character "" not allowed in prolog.<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1
Line 1, Column 3
: XML Parsing Error: Start tag expected, '<' not found.<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1

PRZEPRASZM ZA DŁUGI POST I PROSZĘ O POMOC!! smile.gif
Mephistofeles
Ściągnij sobie np. Notepad++ i zapisz pliki w kodowaniu UTF-8 bez BOM.
maanieek
Ok.. teraz wysiadłem:D Rzeczywiście wyglądało to jak by coś było do plików dopisywane... Rozwiązanie pomogło:D za co bardzo dziękuję. Powiedz mi jeszcze takie coś jak jesteśmy przy szczegółach... Dla dokumentów PHP mam ustawione kodowanie UTF-8 bez formuły normalizacji i bez BOM (wg. Twoich zaleceń), przy plikach z HTML włącza się Formuła normalizacji C - dekompozycja kanoniczna, a następnie kompozycja kanoniczna...

O co z tym chodzi?? Wyłączyć też te kompozycje czy ma to na coś wpływ??
Mephistofeles
A tego już nie wiem, nigdy nie korzystałem z tego programu osobiście biggrin.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.